Spring naar inhoud
Over eten

Verse kreeftensoep

door Wouter Keersmaekers

Geen soep met kreeftenpoeder uit blik voor jou? Maak dan zelf verse kreeftensoep. Met dit recept maak je 5 liter soep.

Je mag ontdooide diepvrieskreeft gebruiken. Het kan ook met verse kreeft maar dat is veel duurder. De rauwe kreeften worden gekookt in een court bouillon, een klassieke bouillon waar je schaal- en schelpdieren in kookt.

Benodigdheden voor de court bouillon

  • 3 kg rauwe kreeft
  • 1 grote ajuin
  • 1 wortel
  • 5 stengels selder
  • Thym
  • Laurier
  • Peper
  • Zout
  • 1 gedroogde chili
  • 2 dl witte azijn

Werkwijze

  1. Doe 5 l water in een pot.

  2. Voeg de fijngesneden groeten en kruiden toe.

  3. Laat dit 20 minuten zachtjes koken.

  4. Voeg de azijn toe.

  5. Kook hierin de 3 kg kreeften 5 minuten en laat ze daarna afkoelen in deze court bouillon.

  6. Haal het vlees uit de kreeften (scharen en de staart) en hou dit apart als garnituur voor de soep.

  7. Hak de rest van de kreeft in grove stukken.

Benodigdheden voor de kreeftenbisque

  • 500 gr blanke roux (250 gesmolten boter met 250gr bloem)
  • Kreeftenafval
  • 1 ajuin
  • 2 wortelen
  • 4 stengels selder
  • 4 tenen look
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 takje thym
  • 2 blaadjes laurier
  • (1 soeplepel currypasta)
  • ½ dl olijfolie
  • 400gr tomatenpuree
  • ½ l witte wijn
  • 1dl cognac

Werkwijze

  1. Pak een pot met een dikke bodem.
  2. Laat de olijfolie zeer warm worden.
  3. Stoof de karkassen van de kreeft aan gedurende ong. 10 minuten.
  4. Voeg de fijngesneden groenten en kruiden toe, ook ong. 10 minuten laten stoven.
  5. Tomatenpuree toevoegen met de witte wijn en de courtbouillon van de kreeft.
  6. Dit ong. 1.5u laten koken en regelmatig afschuimen.
  7. Passeren door een fijne zeef.
  8. Terug laten opkoken en binden met de roux.

Serveer met kreeftenvlees en een scheutje room en cognac.

geschreven op 21 december 2016
VRTNU VRTNU VRTNU