Spring naar inhoud

Ontdek heerlijke veganistische recepten

Heb je na het zien van Over eten zin om eens veganistisch te eten? Chef Pieter-Jan Lint heeft voor jou enkele heerlijke recepten gemaakt om thuis te proberen.

Wortelcake

Ingrediënten:

  • 200gr speltbloem
  • 125gr rietsuiker
  • 90gr walnoten geroosterd en fijngehakt
  • Mespunt kaneel
  • Mespunt kardemom
  • Snuifje zout
  • 1 vanillestok
  • 3 el gemalen lijnzaad
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 240 ml wortelsap + 200 gr geraspte wortel
  • 2 el appelazijn
  • 2 tl bakpoeder

Werkwijze:

  1. Meng bloem, rietsuiker, walnoten, kruiden en lijnzaad samen.
  2. Blend in een keukenrobot of blender de wortel met wortelsap, zonnebloemolie en appelazijn.
  3. Er mogen gerust nog wat stukjes aanwezig blijven.
  4. Meng alles samen, voeg bakpoeder toe en schep de massa over in een geolied bakblik of springvorm. Bak 35’ af in een voorverwarmde oven op 175°C.

Zelf plantaardige melk maken

Ingrediënten:

  • 150 à 250gr geweekte noten (of zaden naar keuze, hoe meer basisproduct, hoe dikker en voller de melk)
  • 1 l water

Werkwijze:

  1. Voor noten laat je deze best een nachtje op voorhand weken in koud water.
  2. Het weekvocht mag je weggooien.
  3. Indien je zaden wil gebruiken zoals zonnebloem, hennep, pompoenpitten etc, kan je deze onmiddellijk gebruiken.
  4. Blend de noten of zaden met het water (ongeveer een 60 tal seconden) tot een mooie witte massa. Giet door een zeefje of een doek om de laatste grove stukjes te verwijderen.
  5. Klaar voor verder gebruik!

Tip: voeg een klein beetje zout, een drupje citroen en een eetlepel zoetstof zoals esdoorn of agavesiroop toe voor een hele smaakvolle melk. Gebruik deze melk als basis voor je ontbijt, smoothies, desserts, groentepuree, ijsjes etc.

Biscuit & mousse van pure chocolade

Voor de buiscuit

Ingrediënten:

  • 165gr donkere pure chocolade
  • 400gr Fair-trade kokosmelk (blik)
  • 200gr banaan (gepeld)
  • 165gr rietsuiker
  • 275gr bloem
  • Snuifje zout
  • 1 kl bakpoeder

Werkwijze:

  1. Verwarm een oven voor op 165°.
  2. Verwarm de donkere chocolade in een steelpannetje en giet over de koude chocolade, doe dit best in 2 keer en meng goed door met een klopper. Mix het chocoladebeslag met de banaan.
  3. In een 2e kom; meng alle droge ingrediënten met elkaar (behalve het bakpoeder!)
  4. Voeg de 2 bereidingen samen tot een homogene massa en voeg als laatste het bakpoeder toe. Breng de massa over in een met bakpapier bekleedde ovenschaal of springvorm.
  5. Bak af, ongeveer 30 minuten op 165°.
  6. Laat afkoelen op een rooster alvorens verder te verwerken.

Het chocolade afdeklaagje

Ingrediënten:

  • 150 gr Fair-trade kokosmelk (blik)
  • 150 gr pure chocolade

Werkwijze:

  1. Verwarm de kokosmelk tot tegen het kookpunt en verwijder van de warmtebron.
  2. Voeg de chocolade bij de warme melk en meng met behulp van een klopper tot een homogene massa.
  3. Verdeel over de chocoladetaart met behulp van een spatel.

De chocomousse

Ingrediënten:

  • 150gr kookvocht van kikkererwten uit blik
  • 100ml plantaardige melk
  • 125gr donkere pure chocolade
  • 25ml ahornsiroop

Werkwijze:

  1. Klop het kookvocht op (best met behulp van een keukenrobot of mixer)
  2. Verwarm de plantaardige melk met de ahornsiroop tot tegen het kookpunt
  3. Smelt de chocolade in de warme ‘melk’ en laat afkoelen tot onder de 40°.
  4. Klop het kookvocht van de kikkererwten, met behulp van een mixer of keukenrobot, tot mooie witte pieken.
  5. In een mengkom: spatel voorzichtig de chocolade door het eiwit en laat een 2-tal uur opstijven in de koelkast.

Cheesecake met pompoen

Bodem van de cake

Ingrediënten:

  • 4 el kokosolie
  • 4 el esdoornsiroop
  • 150 gr havervlokken
  • 100 gr noten (amandel, hazelnoot)
  • 2 volle eetlepels bloem
  • Snuifje zout

Werkwijze

  1. Hak de noten fijn en meng met de kokosolie en esdoornsiroop, voeg de havervlokken en 2 el bloem toe.
  2. Bekleed een bakvorm of springvorm met bakpapier vul met de notenmix.
  3. Druk stevig aan en bak een 12 tal minuten af op 170°.

Pompoen cheesecake vulling

Ingrediënten:

  • 400 gr pompoen stukjes (reeds aangestoofd)
  • 400 gr zijden tofu
  • Sap van 2 citroenen
  • Zeste van 1 citroen
  • 2 el speculaaskruiden
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 125 gr rietsuiker
  • 3 eetlepels maiszetmeel

Werkwijze:

  1. Mix met behulp van een staafmixer of blender alle ingrediënten samen en giet bovenop de taartbodem.
  2. Plaats in een voorverwarmde oven van 165° met ventilatie, en laat een 40-tal minuten bakken.
  3. Laat de cake afkoelen en nadien nog een paar uur rusten in de koelkast alvorens deze aan te snijden.
geschreven op 31 oktober 2018
VRTNU VRTNU VRTNU