Spring naar inhoud

Maak zelf verse bouillon

Heb je zin om zelf een lekkere, verse bouillon klaar te maken. Slager Hendrik Dierendonck heeft een heerlijk recept voor je klaar.

Ingrediënten:

  • 6kg runds-of kalfsbeenderen
  • 4 wortelen
  • 4grote ajuinen
  • 6 selderstengels
  • 2 vleestomaten
  • 2 eetlepels tomaatconcentraat
  • peterseliestengels
  • tijm
  • laurier
  • zwarte peperkorrels
  • grof zout
  • 5l water

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden
  • Leg de beenderen op de bakplaat en plaats in de oven gedurende 15 minuten;
  • Verdeel na 15 minuten de grofgesneden groenten op de beenderen en terug in de oven voor zo'n 5 minuten.
  • Strijk het tomaatconcentraat op de beenderen en een kleine 5 minuten laten meekleuren in de oven tot het lichtbruin wordt. Laat het zeker niet zwart worden, want dit geeft een bittere smaak aan je fond.
  • Gooi dit alles in een ruime pot en bevochtig met water. Ook het aanbaksel van de ovenplaat blussen met water en in de pot gieten.
  • Alle andere ingrediënten toevoegen en zo'n 6 à 8 tal uur heel zachtjes laten trekken. Af en toe eens afschuimen en vet afscheppen.
  • Daarna passeren en indien gewenst nog wat inkoken tot de gewenste smaaksterkte. Bij het afkoelen wordt de fond gelatineus. Je kunt de fond perfect in de gewenste hoeveelheid invriezen en uithalen wanneer nodig.
geschreven op 26 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU