Spring naar inhoud

Maak zelf overheerlijke restjes-recepten

Jennifer weet als de beste wat je met je restjes kan doen. Samen met Kobe bereidt ze enkele superlekkere gerechten. En jij kan ze ook zelf uitproberen.

Tomaat-bananensoep

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen
  • 1 middelgrote ui
  • 800 gram tomaten uit blik (of passata)
  • 500 ml water
  • 250 ml melk
  • nootmuskaat

Bereiding:

  1. Fruit 1 middelgrote, fijngesnipperde ui met ½ tl zout in een beetje olijfolie.
  2. Roer 2 rijpe bananen door de ui.
  3. Overgiet met 800 gram tomaten uit blik (of passata) en 500 ml water, en laat de soep afgedekt pruttelen (ongeveer 10 minuten).
  4. Haal de pot van het vuur, roer 250 ml melk en ½ tl nootmuskaat door de soep en mix ze glad.

Winterpanzanella met pompoen en radiccio

Bereidingstijd: 1 uur Wachttijd: 30 minuten

Ingrediënten:

Voor de croutons

  • 200 gram oudbakken brood
  • 1 el paprikapoeder
  • 1tl venkelzaad (fijngemalen)
  • 1/2 tl zout
  • 2 el olijfolie

Voor de groenten

  • 600 gram pompoen
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 2el verse kruiden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 handvol bladgroenten (spinazie, veldsla, rucola, bietenloof of boerenkool)

Voor de dressing

  • 1tl mosterd
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4el olijfolie
  • 4el water
  • 2el citroensap
  • 1el honing
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Snij het brood in blokjes van ongeveer 1,5 cm en leg de blokjes op een bakplaat.
  2. Meng ze met de kruiden, zout en olijfolie en zorg dat alle stukjes in 1 laag op de bakplaat liggen.
  3. Bak de croutons 10 à 15 minuten op 175 °C. Draai ze halverwege even om zodat ze aan alle kanten mooi gebruind zijn.
  4. Haal de croutons uit de oven en zet ze opzij.
  5. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes van ongeveer 2 cm.
  6. Leg de pompoen op de bakplaat. In plaats van pompoen kan je ook zoete aardappel, wortel of een mengeling gebruiken.
  7. Meng de pompoen met wat olijfolie, peper en zout, verse kruiden (tijm, rozemarijn of salie) en de knoflook.
  8. Bak de pompoen op 200 °C tot deze zacht is (ongeveer 25 minuten).
  9. Maak ondertussen de mosterdressing. Zit er bv. nog een klein bodempje mosterd onder in de pot mosterd? Net niet genoeg om bijvoorbeeld op een boterham te smeren maar toch jammer om weg te gooien. Probeer dan volgend recept: Schiet een scheutje balsamico-azijn en gewone azijn of citroensap in het potje mosterd. Voeg 3 el olijfolie, 1zl mosterd en een klein scheutje met water toe en kruid met peper en een snuifje zout. Schroef het deksel op de bokaal en schud tot alles mooi gemengd is voor een snelle mosterddressing.
  10. Meng de croutons en de geroosterde pompoen in een grote schaal. Voeg de bladgroenten en dressing toe en meng alles goed door elkaar.
  11. Laat de panzanella minstens 30 minuten marineren vooraleer je hem serveert zodat alle smaken zich mooi vermengen.
geschreven op 14 november 2018
VRTNU VRTNU VRTNU