Spring naar inhoud

Kokosvet, het nieuwe wondermiddel?

Nog zo’n nieuwkomer in de keuken: kokosolie. Een vetstof die zo gezond is dat je best alleen die nog maar gebruikt. En niet alleen in de keuken… Dat wordt toch beweerd. Maar klopt het wel? Is kokosvet dé ultieme vetstof?

Martine Prenen is ondertussen gezondheidscoach. Ze heeft al enkele boeken uitgebracht en gelooft sterk in de kracht van kokosvet. Kobe zocht haar op en maakte kennis met de wondere wereld van kokos.

Volgens Martine kan je kokosvet echt overal gebruiken. Van de keuken tot in de slaapkamer. Maar als je even op de verpakking kijkt, ontdek je dat kokosvet een verzadigd vet is. En op school hebben we altijd geleerd dat verzadigde vetten niet goed zijn voor je gezondheid. Juf Sanne geeft een woordje uitleg.

In de war? Dat is normaal. Martine zegt dat kokosvet gezond is, terwijl Sanna dat helemaal tegenspreekt. Zelfs na enkele telefoongesprekken met diëtisten kunnen we nog geen sluitend antwoord geven. Is kokosvet nu gezond of niet? Dieter De Cleene, wetenschapsjournalist bij EOS magazine weet raad. Wat vindt de wetenschap vandaag de dag van kokosvet?

Kokosvet kan niet alles vervangen, maar het af en toe gebruiken kan helemaal geen kwaad. Geniet ervan!

Maak zelf kokosolie

Ingrediënten

  • enkele kokosnoten
  • een mesje, een platte schroevendraaier/hamertje
  • een blender
  • een zeef
  • een kookpot
  • water

Bereiding

  • Breek de kokosnoot open met een klein hamertje
  • Laat de kokosnoot leeglopen en haal met een mesje het vruchtvlees eruit
  • Snij het vruchtvlees in stukjes en leg ze in een blender
  • Mix het vruchtvlees met een beetje water in de blender tot een pasta
  • Zeef de pasta tot al de melk eruit is
  • Zeef de melk opnieuw zodat er zeker geen brokjes meer zijn
  • Kook de melk op een hoog vuurtje zodat de olie komt bovendrijven
  • Schraap de olie beetje bij beetje uit de pot

Hoe meer kokosnoten je gebruikt, hoe meer olie je kan maken.

geschreven op 19 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU