Spring naar inhoud

Is zeewier het voedsel van de toekomst?

Danira leert dat zeewier wel eens hét voedsel van de toekomst zou kunnen worden. Makkelijk te kweken in onze zeeën en oceanen, en een perfecte vervanger voor andere voeding, omdat het rijk is aan een heel aantal essentiële voedingsstoffen. In Azië en dichter bij huis in Nederland, wordt zeewier al langer op grotere schaal gekweekt, bij ons nog niet…

Zeewier kan je eten en het bevat oa. Omega 3-vetzuren, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Geen wonder dat het gebruikt wordt in voedingssuplementen, veevoeder, verzorgingsproducten,...

Maar je zou niet verwachten dat in deze producten zeewier zit:

Natuurlijk zijn het geselecteerde stoffen zoals bindmiddel en kleurstoffen die in de meeste producten zitten.

Maar toch zouden we best zelf meer wieren in onze voeding integreren.

Het wordt niet voor niets het voedsel van de toekomst genoemd.

Enkele weetjes:

  • Als eiwitbron zou ganse wereldbevolking gevoed kunnen worden door wieren.
  • Wieren bevatten meer ijzer dan bv vlees.
  • Vissen halen hun Omega 3 uit zeewier. Wier is dus een goed alternatief als bron voor omega vetzuren.

Is het dan de oplossing om alle vlees en vis te vervangen door wier?

Dat ook weer niet. Het is interessant om verschillende bronnen te hebben. Wel kan je vlees en vis afwisselen met zeewier. Zo heb je weer iets nieuws om te eten op veggie donderdag!

geschreven op 07 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU