Spring naar inhoud

Hoe weet je of er acrylamide in je frieten zit?

Acrylamide is een giftige stof die vrijkomt wanneer je aardappelen sterk verhit. Hoe zit het eigenlijk bij onze frituren? En kunnen we nog veilig frieten eten?

Tips om acrylamide te beperken:

  1. Bak je frietjes niet te donker: goudgeel, niet bruinachtig en nooit bij temperaturen hoger dan 175°C.
  2. Bewaar aardappelen in de kelder, niet in de koelkast. Als je rauwe aardappelen bewaart bij te lage temperatuur, dan gaat de aardappel door de koude zoeter worden en de friet zal bruiner worden.
  3. Koop zo groot mogelijke aardappelen. Zo verklein je het risico op acrylamidevorming.
  4. Spoel je rauwe frieten voor je ze bakt. Als je frieten spoelt, zorg je ervoor dat minder reducerende suikers aanwezig zijn aan de oppervlakte. Dat zorgt ervoor dat daar minder acrylamidevorming optreedt.
  5. Dikke frieten hebben de voorkeur. Bij droge verhitting blijft er in de kern van de friet meer water aanwezig, en daardoor is daar heel weinig acrylamide te vinden. Hoe dunner de frieten, hoe meer kans op acrylamide.
  6. Koop voorgebakken friet. Bedrijven die voorgebakken diepvriesfriet maken, gebruiken daarvoor grote aardappelen, die ook geblancheerd zijn.
  7. Eet niet elke dag frieten.

Bron: Eos Tracé

geschreven op 28 november 2018
VRTNU VRTNU VRTNU