Spring naar inhoud

Hoe gezond is bouillon?

Over eten

Wat zit er in een bouillonblokje?

Yvette is 92 jaar en schrijft haar ouderdom toe aan de kracht van een dagelijkse portie bouillon. Maar is dit zo? En hoe zit het met bouillonblokjes? Danira ging op onderzoek.

Wat is het geheim van een lang en gezond leven? Volgens Yvette is dat een dagelijks kommetje bouillon. Nu ze in een rusthuis woont is ze al blij met een bouillonblokje, maar ze verlangt naar de dagen van de vers getrokken bouillon.

Een bouillon maken kost veel tijd, maar het is ook erg gezond. Volgens diëtist Kris Gillis is het licht verteerbaar en bevat het veel vitaminen en mineralen en omdat het weinig calorieën bevat is het ook een ideaal tussendoortje. Maar is het ook een geneesmiddel? Niet echt. Je moet een verse bouillon vooral zien als een stevige opkikker omdat het veel zouten en mineralen bevat. En hoe zit het dan met een bouillonblokje? We legden alle ingrediënten naast elkaar.

De producenten wilden niet veel info geven over de ingrediënten van de bouillonblokjes dus kwam voedingsexpert Eric De Maerteleire een woordje uitleg geven. Ongeveer de helft van zo'n blokje bevat zout. Vooral kleurstoffen en smaakmakers maken het plaatje compleet. Maar hoe zit het dan met het vlees? Slechts een klein percentage is vlees, maar dit is pure marketing. De echte smaak komt van gedroogd gist. Danira ging kijken hoe het in zijn werk gaat.

Is een bouillonblokje gezond of niet? Je mag zo'n bouillonblokje zeker gebruiken in de keuken, maar het is slechts een smaakmaker. Let wel op voor het zout dat in zo'n blokje zit. Een kopje bouillon kan al meer dan 2 gram zout bevatten terwijl de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid op 5 à 6 gram ligt. Meer zout eten kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Geniet, maar met mate.

geschreven op 26 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU