Spring naar inhoud

Hoe gezond is verse soep?

Verse soep zit boordevol verse groentjes, dus die zal dan ook wel enorm voedzaam zijn, niet?

Kobe deed de test door het vitamine C-gehalte te meten. Dat is een goede referentie voor andere vitaminen. En daar kwamen verrassende resultaten uit...

Verrassende conclusie: in verse rauwe groenten zit 17 mg vitamine C per 100 gram en in verse soep is dat nog maar 3 mg!

Na een tweede keer opwarmen daalt dat zelfs tot 0,6 mg per 100 gram en na de derde keer opwarmen is er geen vitamine C meer terug te vinden in de soep.

Hoe komt dat?

Eerst en vooral verdun je de vitamine C met water als je de soep maakt. Daarnaast spoel je de groenten met water, waardoor je een deel ervan wegspoelt, want vitamine C is wateroplosbaar. Bij het opwarmen breek je telkens een stukje vitamine C af.

Is die soep dan nog wel gezond?

Zeker wel! Zelfgemaakte soep bevat eerst en vooral al minder calorieën dan andere, voorgemaakte, soepen. Bovendien vult het ook goed én bevat het nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels. Die verliezen veel minder snel hun voedingswaarde. Verse soep is dus altijd een gezonde optie!

Hoe kan je de vitamines in je soep toch zo goed mogelijk bewaren?

  • Als je de soep kookt, laat ze dan niet langer koken dan nodig. Haal ze van het vuur wanneer ze warm is.
  • Warm de soep per portie op, in plaats van de hele pot telkens op te warmen.

Meer Over eten

Welk bijgerecht bevat geen gluten?

Over eten
Koning Filip zou volgens bepaalde bronnen geen gluten meer eten. Maar wat is dan het ideale bijgerecht voor hem? De gratin, farfalle, couscous of de kroketten?

Water drinken voor het slapen helpt tegen een kater

Over eten
Als je veel gedronken hebt zou je veel water moeten drinken om een kater tegen te gaan. Maar is dat wel waar? De wetenschap biedt een antwoord.

De weg van bubbels

Over eten
Een lekker glas Belgische bubbels is ideaal voor de feestdagen. Maar hoe wordt het gemaakt? Wij volgden de weg van het glas tot de druif.

Maak zelf het menu van het staatsbanket

Over eten
Kobe heeft stiekem de volledige menu van het staatsbanket voor president Macron meegenomen. En jij kan het nu helemaal thuis maken.

Kobe ontmoet de koningin

Over eten
Voor het staatsbanket start, komt de koningin even inspecteren. Het moment voor Kobe om haar te ontmoeten. En hij is een beetje zenuwachtig.

Wat weet jij over groenten?

Over eten
Kinderen eten vaak niet graag groenten. Maar wat weten ze er over? Kobe en Danira deden de test bij 100 leerlingen. Hoe presteer jij?

Welke snack bevat het meeste suiker?

Over eten
We geven onze kinderen vaak een lekkere snack voor in de pauze. Maar welke bevat nu het minste suiker? We stellen de leerkrachten op de proef.

Een zwangere vrouw moet voor twee eten

Over eten
Het wordt al eens gezegd dat een zwangere vrouw meer moet eten om de baby gezond te houden. Maar is dat wel zo?

De weg van... hespenworst

Over eten
Een lekker hapje bij de slager, maar waar komt het vandaan? Wij volgen de weg van de boterham tot het varken.

Wat eet Jan Van Looveren?

Over eten
Hij is niet meer van het scherm weg te denken. Jan Van Looveren gunt Danira een blik in zijn leven. Zijn eetpatroon en dat van zijn gezin zijn erg boeiend.
geschreven op 17 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU