Spring naar inhoud
Over eten

Heerlijke hapjes

door Giovani Oosters

Wil je niet onder tafel eindigen nog voor het voorgerecht op tafel komt? Dan eet je best eerst iets voor je alcohol drinkt. Probeer deze hapjes eens. met de recepten maak je telkens hapjes voor 8 personen.

Kroepoek met gravlax van zalmforel

Voor de kroepoek

  • 200 gr rijst
  • 600 gr water
  • Kruidenzout

Breng de rijst aan de kook en laat gedurende 40 min op een rustig vuur pruttelen. Af en toe roeren, want dit zet zeer gemakkelijk aan. Mix alles zeer fijn en smeer dun uit over een bakplaat. Laat gedurende enkele dagen drogen op een warme plaats. Bak daarna in een friteuse op hoge temperatuur.

Voor de gravlax van zalmforel of zalm

  • 400 gr filet van zalmforel of zalm
  • 200 gr grof zeezout
  • 200 gr suiker
  • 1 eetl dragon
  • 1 eetl kervel
  • 1 theelepel fijngemalen korianderbolletjes
  • Rasp van 1 limoen

Meng al de ingrediënten en bedek hiermee de zalmforel of zalm. Zet een nacht in de koelkast. Haal de zalmforel of zalm eruit, spoel af en dep droog. Snij in dunne plakjes en serveer met de kroepoek.

Buikspek met Limburgse stroop

Voor het buikspek

  • 2x Ter dolen donker
  • 1 zijde buikspek zonder zwoerd
  • 1 dl kalfsjus

Trek het buikspek vacuüm met het bier en kalfsjus. Gaar 2 dagen lang in een warmwaterbad op 69°. Zodra het klaar is laat je het afkoelen. Daarna krokant bakken aan alle zijden.

Voor de saus van stroop

  • 2 eetl Limburgse stroop
  • 1 teentje look fijngesneden
  • ½ sjalot fijngesneden
  • 2 eetl soyasaus

Laat alle ingrediënten samen smelten in een pannetje. Voeg de stroopsaus toe aan het krokant gebakken spek. even laten karamelliseren en serveren.

Broccoli met avocado dip

Voor de broccoli

  • 1 Broccoli

Snij roosjes van de broccoli en blancheer in kokend gezouten water.

Voor de avocadodip

  • 2 avocado ready too eat
  • 2 eetl maïsolie
  • 2 eetl limoen
  • Mespunt zout
  • Peper
  • 1 theelepel glucose

Mix alles fijn en breng op smaak. Serveer de broccoliroosjes met de avocadodip en werk eventueel af met pompoenpitten.

Praline van kalfs met gefruite kappertjes

  • 100 gr rilette van kalfs of eend

  • 40 gr kappertjes

Rol balletjes van de rilette. Giet de kappertjes door een zeef en droog ze. Frituur de kappertjes en droog ze. Maal de gefrituurde kappertjes fijn. Draai de balletjes door de fijngemalen kappertjes.

Chips van zoete aardappel met Indische specerijen

  • 4 zoete aardappelen

  • Massala (Indische kruidenmengeling)

Schil de zoete aardappelen en snij ze in zeer fijne plakjes. Maak ze al roerend krokant in een voorverwarmde friteuse op 165°. Laat uitlekken op keukenpapier. Kruid met massala, een Indische kruidenmengeling.

geschreven op 21 december 2016
VRTNU VRTNU VRTNU