Spring naar inhoud

De zoektocht naar de ultieme cake zero

Danira gaat op zoek naar de perfecte cake zero!

Inspiratie? Coke zero. Deze frisdrank smaakt zoet, maar bevat geen suiker. Maar wat zit er dan wel in?

Zoetstoffen dus. En als de zoetstof op de markt is en je mag er volgens de verpakking cake mee maken. Dan doe je dat toch gewoon? Danira vond een toffe (mannelijke) kookclub die met haar 4/4 cake met verschillende zoetstoffen wou maken.

Dat was dus duidelijk geen makkelijke opdracht. Enkele feiten op een rijtje:

  • Suiker zorgt voor een specifiek mondgevoel, versterkt de smaak en geeft volume aan een gerecht.
  • Door suiker te vervangen beïnvloed je de textuur en het waterbindend vermogen.
  • Zoetstoffen wegen veel lichter dan suiker.
  • Als je een 4/4 recept hebt, zoals de cake, zorgt dit voor een probleem omdat de verhoudingen dan niet meer gelijk zijn.
  • Zùsto vervangt suiker wél 1 op 1, geeft dezelfde smaakbeleving én 'gedraagt' zich zoals suiker. Je kan er bijvoorbeeld mee karamelliseren.
geschreven op 12 april 2017

Aflevering 6

VRTNU VRTNU VRTNU