Spring naar inhoud

Chinese fondue

In Azië bestaan er veel soorten fondue of hotpot. In China heb je de klassieke milde fondue en de erg pittige Sichuan fondue. Japan heeft de zoeke sukiyaki en de sobere shabu shabu. De Thaise fondue is dan weer een explosie van Aziatische kruiden zoals limoengras en limoenblad.

Voor haar familie en vrienden maakt Fang Lan Lie meestal een zachte, maar krachtige bouillon met een licht pikante toets. De bouillon trek je best een dag op voorhand. Het is de moeite écht waard.

De bouillon

  • 2 kg soepkip, kippenkarkassen of kippenvleugels
  • 3 teentjes look
  • 5 schijfjes gember
  • 3 pijpajuintjes
  • 3 tl zout
  • 3 l water

Breng het water aan de kook samen met alle ingrediënten. Laat ze zachtjes koken gedurende 2 uur. Giet de bouillon door een zeef en laat ze afkoelen. Ontvet de bouillon indien nodig. Breng de bouillon op smaak met sojasaus of zout.

De groenten

  • 600 gr groene groenten (spinazie, paksoi, broccoli, chinese kool, spitskool, ...)
  • 500 gr champignons (enoki taki, shitake, beukenzwammen)
  • 300 gr wortelen en lotuswortelen (in fijne plakjes gesneden)
  • Korianderblaadjes, Thaise basilicum

Vlees en proteïnen

  • 500 gr zesrib of carpaccio, heel dun gesneden
  • 200 gr tofu
  • 250 gr rauwe garnalen

Breng de bouillon aan de kook in de fonduepan. Voeg eerst de champignons toe, dan wat groenten die iets langer moeten garen. Wissel daarna af tussen garnalen, groenten, rundsvlees en tofu.

Dipsaus

  • 10 el sojasaus
  • 5 el chinese zwarte azijn of 3 el zachte wittewijnazijn
  • 3 el rijstwijn of droge sherry
  • 3 tl chilivlokken

Meng alle ingrediënten samen en verdeel de dipsaus in kleine schaaltjes. Dip de groenten en het vlees dat uit de bouillon komt even in de dipsaus.

Tip

Heb je nog een gaatje over? Leg dan wat gekookte eiernoodles in een kommetje en overgiet de noodles met een restje bouillon. Die is extra smaakvol nà het fonduen en je krijgt zo een héle lekkere Chinese soep.

Smakelijk!

geschreven op 21 december 2016
VRTNU VRTNU VRTNU