Spring naar inhoud

Op weg met Sarah Bettens

Op weg met Jan

Een avontuurlijke tocht door Alaska

In de zevende aflevering gaat Jan samen met Sarah Bettens naar Alaska. Sarah woont al twintig jaar met haar vrouw en kinderen in de VS, maar had die staat nog nooit bezocht. Ze leidt een druk bestaan, met maandelijks vluchten tussen België en Californië. Tijdens de tocht wil ze zoveel mogelijk genieten van de omgeving. Toch is de trip geen lachertje, langs de gevaarlijke Dalton Highway richting Deadhorse, de meest noordelijke nederzetting van Amerika.

Ontdek hieronder de hoogtepunten van Op weg met Jan in Alaska

Een blitzstart in de muziek

De bal ging heel snel aan het rollen voor Sarah en haar band K's Choice. Ze was pas negentien toen ze een platencontract kregen. Die rappe start is te danken aan een wel heel bijzonder iemand.

Met het hoofd in de wolken

Tot groot plezier van Sarah, pauzeert Jan de autorit om de bergen te bewonderen vanuit de lucht. Ze landen op de hoogste berg van Noord-Amerika, de Denali. Ze bewonderen het prachtige uitzicht en praten over rust zoeken en alleen zijn.

"Ik heb niets tegen homo's, maar..."

Anno 2017 merkt Sarah dat er nog altijd mensen zijn die het lastig hebben met holebi's. Zij krijgt vooral kritiek op haar tomboy-uiterlijk. Toch wil ze daar niets aan veranderen, ze voelt zich goed in haar vel. Er is nog een lange weg te gaan vooraleer homoseksualiteit volledig zal aanvaard worden.

Beestenboel

Jan neemt Sarah mee naar een bizonkwekerij. Bizonvlees is een delicatesse in Alaska en de kweek bezorgt heel wat mensen een inkomen. Ze verkennen de uitgestrekte weilanden en zien de bizons van dichtbij.

Euforie zoals in de film

Sarah heeft een gezin met vier kinderen. Haar vrouw had al twee kinderen en samen hebben ze nog 2 baby's geadopteerd. Een van de gelukkigste momenten van Sarah's leven was het moment waarop ze hoorde dat haar adoptiedochtertje officieel haar kind was. Ze hebben meer dan 48 uur moeten wachten op die bevestiging. De ontlading was enorm.

Een verwittigd man is er twee waard

De route naar het noorden wordt steeds gevaarlijker en Sarah en Jan hebben nog 400 kilometer af te leggen voor ze Deadhorse bereiken. Aan het laatste tankstation proberen de truckchauffeurs hen op andere gedachten te brengen. Zij vinden het onverantwoord dat ze met een gewone auto door de sneeuwstormen willen gaan rijden.

Vast in het ijs

De woorden van de truckchauffeurs zijn nog niet koud of Sarah rijdt de auto al vast in de sneeuw. Ze moest uitwijken voor een passerende truck en reed daardoor te ver op de zijberm. Gelukkig vinden ze snel hulp.

De witte hel

De sneeuw belemmert het zicht enorm. Het wordt heel vermoeiend om te rijden en Jan en Sarah moeten hun best doen om hun focus te behouden. Ze wisselen geregeld van bestuurder, maar ook dat is niet simpel door de snijdende wind.

geschreven op 19 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU