Spring naar inhoud

Op weg met Marc Herremans

Op weg met Jan

Een avontuurlijke tocht door Peru

In de vierde aflevering gaat Jan samen met Marc Herremans naar Peru. Ook na zijn ongeval dat zijn lichaam van de borst tot de tenen verlamde, blijft Marc doorvechten. Deze reis naar de hoogste toppen van het Andesgebergte was bijzonder zwaar en allerminst zonder gevaar, maar zorgde ook voor eerlijke en intieme gesprekken.

Ontdek hieronder de hoogtepunten van Op weg met Jan in Peru

Moeilijk na het ongeval

Toen Marc in het vliegtuig naar een film over de Himalaya keek, werd hij opnieuw geconfronteerd met zijn handicap. Als natuurliefhebber doet het hem pijn dat hij niet zomaar de bossen in kan trekken of bergen kan beklimmen door zijn beperking. Hij heeft het gevoel dat door zijn ongeval alles van hem werd afgenomen. Ook als papa moet hij heel hard opletten. Als zijn kind bijvoorbeeld in het water valt, kan hij niet meteen ingrijpen. Het duurt dan een tijdje voor hij uit zijn rolstoel is.

De eerste dagen na mijn ongeval waren een rollercoaster aan emoties. Ik leefde in een ontkenningsfase en zat met heel veel vragen.

Marc Herremans
Marc Herremans
<

Een rollercoaster van emoties

Volgens Jan denken de kijkers dat Marc het nooit echt moeilijk had met zijn ongeval. Maar niets is minder waar. Toch heeft hij vrij snel ingezien dat hij de steun van zijn vrienden en familie niet verloren had en dat was voor hem het belangrijkste. Voor zijn ongeval was Marc ook al heel actief. Van aardbeien plukken, naar een baan als paracommando tot professioneel lopen. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep kunnen maken..

Eerste overnachting douche

De eerste dag zit erop en Jan en Marc gaan naar hun kamer voor hun welverdiende nachtrust. Marc wil graag nog een douche nemen, maar gaat niet zo makkelijk. De badkamer is niet aangepast voor rolstoelen en hij demonstreert wat hij allemaal moet doen om een douche te kunnen nemen. Jan heeft er geen woorden voor.

Bang voor de koe

Na een ontmoeting met enkele koeien slaat bij Jan de angst om het hart. Hij is er helemaal niet gerust in. En Marc, die blijft het hem doorsteken.

Kinderen zijn verbaasd als ze Marc zien

Aangekomen in een klein dropje stappen Jan en Marc even uit om de omgeving te verkennen. De rolstoel van Marc lokt verbazing uit bij de dorpskinderen. Zij hebben nog nooit zoiets gezien.

Een zware tocht door de nacht

Hoe langer de rit duurt, hoe moeilijker Marc het krijgt. Als de nacht valt rijdt Jan per ongeluk in een diepe put en dat is er teveel aan. Marc heeft veel pijn en het dichtstbijzijnde dorpje is nog steeds enkele kilometers verwijderd van hen.

"I'm the king of the world

Tijd voor een beetje actie. Jan haalt de handbike van de jeep en hij daalt met Marc de helling af. Marc toont hoeveel kracht hij in zich heeft en Jan geniet met volle teugen.

Kinderen krijgen

Op het einde van de rit heeft Jan nog een vraag, die hij ervoor niet durfde te stellen: hoe beleeft Marc seksualiteit. Voor hem telt: als zijn partner geniet, geniet hij ook. Kinderen krijgen was geen evidentie. De natuurlijke weg bleek moeilijk te gaan dus gingen ze op zoek naar andere hulpmiddelen.

geschreven op 22 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU