Spring naar inhoud

Op weg met Kamal Kharmach

Op weg met Jan

Een avontuurlijke tocht door Ethiopië

In de tweede aflevering gaat Jan samen met Kamal Kharmach naar Ethiopië. Kamal was, behalve in Marokko, nog nooit in Afrika geweest. Het werd voor hem een ware cultuurshock.

Ontdek hieronder de hoogtepunten van Op weg met Jan in Ethiopië

De tien geboden

De reis start met een bezoek aan de kathedraal van Aksum. Daar zouden de originele tien geboden verborgen liggen. Kamal is meteen enthousiast. Ze ontmoeten een gids die hen meer uitleg geeft. Helaas mogen ze het gebouw niet binnen. Een priester heeft zijn hele leven gewijd aan de bescherming van de tien geboden en is de enige die het gebouw in mag. Kamal en Jan kunnen zich niet voorstellen hoe dat moet zijn.

Bezoek aan de moskee

Kamal is moslim en wil Jan dolgraag laten kennismaken met zijn geloof. Ze bezoeken een plaatselijke moskee en voor Jan is het de allereerste keer dat hij er een bezoekt. Zowat alles is bijna hetzelfde als bij ons in België. Er worden zelfs speciale activiteiten georganiseerd waar iedereen welkom is, of je nu gelovig bent of niet.

125 kilo later

125 kilo is Kamal afgevallen. Een ongelooflijke hoeveelheid. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij moest vermageren van de dokter omdat hij last had van slaapapneu. Hij was altijd aan de zwaardere kant, maar tijdens zijn studententijd is het helemaal fout gelopen. “Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Ik ging ook niet feesten met mijn vrienden. Daarom ging ik eten, werd ik nog dikker en ging ik zeker niet meer met mijn vrienden op stap.”

De cultuurshock

Kamal wou altijd al eens in een hutje kijken om te ontdekken hoe de mensen leven in Ethiopië. In een erg kleine hut wonen ze met een heleboel mensen. De hut is zelfs niet van de man, maar wordt gehuurd. Kamal en Jan zijn er allebei even niet goed van. Vooral Kamal schaamt zich dat hij het erg vindt hoe zij leven en hun beoordeelt op hun levensstijl. “Dat zegt alleen maar wat voor verwende kloten dat wij zijn”.

Huisje, boompje, beestje

Tijd voor een luchtiger onderwerp. Kamal wil graag kinderen, maar niet teveel. “Twee kinderen en een nakomertje voor als we ons vervelen.” Hij wilt er alleen maar aan beginnen als hij er mentaal klaar voor is. Nu zijn carrière een positieve wending neemt, wil hij zich eerst daarop focussen. Trouwen mag dan weer zo snel mogelijk, maar niet zonder het advies van zijn ouders. Hij hecht erg veel belang aan hun mening. Als zij zijn vriendin niet meteen accepteren, zal hij er toch twee keer over nadenken.

Autoyoga

Kamal weet geen blijf met zijn energie. In de auto doet hij aan een speciale vorm van yoga en dat is tegen de zin van Jan. Hij vindt het vooral vreselijk irritant.

Kalmte aan het kampvuur

Jan wil Kamal even uithoren over zijn gedrag in de wagen. Hij had het er moeilijk mee en Kamal heeft daar alle begrip voor. Door zijn gewichtsverlies heeft hij veel meer energie en daar weet hij soms geen blijf mee. Ze babbelen nog een beetje na bij het kampvuur en Kamal heeft nog een cadeautje voor Jan.

geschreven op 08 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU