Spring naar inhoud
Op weg met Jan

Op weg met Assita Kanko

Een zware tocht door Bolivië

In de zesde aflevering gaat Jan samen met Assita Kanko naar Bolivië. Deze flamboyante politica is een gepassioneerde feministe die probeert om Jan ervan te overtuigen zijn vooroordelen opzij te schuiven. De karakters komen helemaal boven op de Yungasweg, beter bekend als de 'Road of Death'. Een route die haar naam niet heeft gestolen.

Ontdek hieronder de hoogtepunten van Op weg met Jan in Bolivië

Meisjes aan de macht

Assita groeide op in Burkina Faso en het verschil met ons land kon niet groter zijn. De ongelijkheid tussen man en vrouw is daar heel duidelijk. Vrouwen mogen er niet fluiten omdat ze dan enkel doodgeboren kinderen zouden krijgen. Mannen mogen dit wel. Assita stond haar mannetje in het gezin. Ze rebelleerde en eiste dat haar broers meehielpen in het huishouden.

Pech op de weg

De jeep krijgt het zwaar te verduren. Door de onverharde wegen hebben Assita en Jan een lekke band. Hoog tijd om die te vervangen. Met teamwork en hard werk slagen ze erin om de band te vervangen.

Een confronterend auto-ongeval

Halverwege de route komen Assita en Jan een groepje mensen tegen die over een klif naar beneden staren. Een auto met een gezin is hier naar beneden gestort. Voor hen een confronterende ervaring die nog maar eens aantoont hoe gevaarlijk de wegen hier zijn. Elke fout kan fataal zijn.

Mannen vs. vrouwen

De kapotte band moet hersteld worden en dus gaan Assita en Jan naar een plaatselijke bandencentrale. De vreemde vorm van herstellen wekt bij hen meteen een discussie op. Assita vindt dat vrouwen elke job even goed kan uitvoeren als een man. Maar Jan is daar niet van overtuigd. Als bakker moest hij vroeger veel sleuren met bloemzakken. Een vrouw zou daar volgens hem meer moeite mee hebben. Assita verzet zich.

De zoektocht naar vrijheid en geluk als vrouw

Een tijdje geleden schreef Assita een boek over de zoektocht naar vrijheid en geluk als vrouw. In dit boek schrijft ze o.a. over vrouwenbesnijdenis. Toen ze kind was, maakte ze het zelf mee. Het is volgens haar een proces waarin vrouwen eerst aangeleerd krijgen dat ze moeten poetsen en voor de kinderen zorgen. Later gaat het naar een nieuwe fase. Met een smoes lokte haar moeder haar mee naar de plek waar ze genitaal verminkt werd, samen met enkele andere meisjes. De pijn was ondraaglijk. De relatie met haar moeder zou nooit meer dezelfde zijn. Haar vader heeft er nooit iets over gezegd. Door de gebeurtenis moest ze zichzelf opnieuw uitvinden.

“Prachtig, Jan!”

De zoutvlakte van Bolivië is adembenemend. De oppervlakte is ruim een derde van België en lijkt eindeloos. Jan moedigt Assita aan om dit prachtig landschap te bewonderen, bovenop de jeep. Maar ze is er niet gerust in. Eenmaal op de wagen geniet ze van het uitzicht.

geschreven op 12 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU