Spring naar inhoud

Op weg met Ann Tuts

Op weg met Jan

Een uitputtende tocht door Madagaskar

In de vijfde aflevering gaat Jan samen met Ann Tuts naar Madagaskar. 23 jaar geleden reisde ze al dwars door het eiland. Nu probeert Jan in haar ziel te kijken, tijdens een immens zware tocht op de beruchte Route Nationale 5. Een moddertraject vol metersdiepe sporen en geïmproviseerde bruggen. Zelfs de best uitgeruste terreinwagens komen hier in moeilijkheden.

Ontdek hieronder de hoogtepunten van Op weg met Jan in Madagaskar

Het gezin Tuts

Ann komt uit een redelijk groot gezin. Ze heeft twee broers en een zus. Ze hebben allemaal klinkende jobs zoals huisarts, designer en werknemer bij de Verenigde Naties. Enkel Ann heeft voor de job ‘actrice’ gekozen en dat werd thuis niet altijd even goed onthaald.

De tol betalen

Bij een kunstmatige wegversperring moeten Ann en Jan stoppen. Ze mogen van de groep mannen niet doorrijden voor ze de tol hebben betaald. Jan staat er weigerachtig tegenover, maar besluit dan toch te betalen. Ann vraagt zich af waarom ze betaald hebben. Hadden ze niet beter het geld aan een arme moeder kunnen geven?

Zonder mama en papa

De moeder van Ann is een tijdje geleden overleden. Haar moeder werd overreden door een vrachtwagen, maar overleefde het ongeval. Ze had er wel enkele lichamelijke klachten van overgehouden dat haar uiteindelijk fataal zijn geworden. Dat heeft bij Ann een diepe indruk nagelaten. Ook Jan weet hoe het is om een ouder te verliezen. Niet zo lang geleden verloor hij zijn vader, nadat die een banale klacht aan zijn schouder had. Ook hij praat af en toe met zijn vader. Het brengt hem rust in moeilijke periodes.

Spanning op de brug

De Afrikaanse fixer van Jan heeft zich vastgereden op een wankele brug. Ze besluiten hem te gaan helpen, maar de brug is in een slechte staat. En dan moet Jan er zelf nog over. Ann begeleidt hem aan de overkant, maar iedere foute inschatting kan fataal zijn.

In de put

Het blijft maar foutlopen op Madagaskar. In het midden van de nacht moest Jan uitwijken voor een boomstam en is in een glibberige put gesukkeld. Zelfs zijn Afrikaanse chauffeur, die deze baan heel goed kent, heeft alle moeite om de jeep eruit te krijgen. De dronken mannen om hen heen maken het er niet makkelijker op.

Op reis met Pico

23 jaar geleden was Ann, samen met haar ex-man Walter, Pico uit F.C. De Kampioenen, ook naar Madagaskar gekomen. Ze heeft vooral goede herinneringen aan de reis. Hoewel het nu niet zo goed gaat met Walter wil ze hem bedanken voor de mooie reizen die ze samen hebben gedaan. De zin om de wereld te ontdekken heeft ze van hem gekregen.

geschreven op 29 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU