Spring naar inhoud
Op weg met Jan

7 dingen die je moet weten over Alaska

De interessantste weetjes over deze staat

Jan en Sarah Bettens trotseerden samen de gevaarlijkste weg van Alaska. Maar wist jij deze zeven dingen al over de bestemming?

1) Het bevolkingsaantal

Hoewel Alaska de grootste staat van de Verenigde Staten is, lopen er nog geen 800.000 inwoners rond. De staat heeft dan ook de laagste bevolkingsdichtheid van het land. Je kan er uren rijden zonder iemand tegen te komen.

2) Dog mushing

'Dog mushing' of racen met sledehonden is sinds 1972 de officiële staatssport van Alaska. De jaarlijkse Iditarod Trail Sled Dog Race is wereldberoemd.

3) Vrieskou

Ongeveer een derde van Alaska ligt binnen de poolcirkel. De weersomstandigheden kunnen er heel extreem zijn. De temperatuur kan zakken tot -50°C.

4) Vloeibaar goud

De oliewinning is veruit de belangrijkste industrie voor de staat. Ze halen er ongeveer 80% van hun inkomsten.

5) Verkocht!

De Verenigde Staten kochten Alaska van Rusland op 30 maart 1867. Ze betaalden $7.200.000, of $4,75 per km².

6) Ter land, ter zee... maar vooral in de lucht

Door het onherbergzame landschap is het wegennetwerk eerder beperkt. Men verplaatst zich vooral met kleine vliegtuigen. Je vindt in Alaska talloze onverharde en verharde landingsbanen. Ook het watervliegtuig is een populair vervoersmiddel.

7) Bizon-dere fauna

In Alaska leven er heel wat wilde dieren. Onder andere de bruine en zwarte beer, elanden en orka's, maar ook bizons. Een eeuw geleden waren de Noord-Amerikaanse runderen bijna uitgestorven. Er werd besloten om een fokprogramma op te zetten en sindsdien zijn er al verschillende kuddes vrijgelaten in het wild.

geschreven op 19 juni 2017
VRTNU VRTNU VRTNU