Spring naar inhoud
Op weg met Jan

10 dingen die je moet weten over Peru

De interessantste weetjes over dit land

Jan trok met Marc Herremans langs gevaarlijke wegen en dreigende afgronden van Peru. Maar wist jij deze tien dingen al over de bestemming?

1) De munteenheid

Tot de jaren negentig betaalden ze in Peru met de Inti. Door hyperinflatie werd de Nuevo Sol geïntroduceerd. Momenteel is een Nuevo Sol ongeveer 27 eurocent waard.

2) Lima

De hoofdstad van Peru is Lima en werd door de Spaanse conquistador Francisco Pizarro in 1535 ontdekt. De stad heeft meer dan 9 miljoen inwoners en is de 5de grootste stad in het volledige Amerika. Ter vergelijking: New York heeft ‘maar’ 8,5 miljoen inwoners.

3) De taal

In Peru spreken ze officieel drie verschillende talen: Spaans, Quechua en Aymara. Vandaag spreken ongeveer 84% van de inwoners Spaans.

4) In de hoogte

Als je naar Peru gaat bestaat de kans dat je last krijgt van hoogteziekte. Drink voldoende water en vraag eventueel om een pilletje bij je arts.

5) Peru Cuisine

Naast het gewone koeienvlees en kip, kan je hier ook cavia en Alpacavlees eten. Voor wat afwisseling in je eetgewoontes is Peru de ideale locatie.

6) Shaken, not stirred

Ben je in Peru, dan moet zeker Pisco Sour eens proberen. Deze cocktail vind je enkel hier en is erg populair. De cocktail bevat wat brandy, limoen, siroop en eiwit. Naast gewone cola hebben ze ook Inca Kola en Cola Champagne.

7) Machu Picchu

Machu Picchu werd in 2007 gestemd tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen. De stad werd gebouwd rond 1450 en pas meer dan 400 jaar later ontdekt door Hiram Bingham.

8) Amazone

In Peru ligt het tweede grootste stuk van het Amazoneregenwoud. Bijna 60% van het land is bedekt met het regenwoud.

9) Het Titicaca Meer

Het Titicaca Meer is het grootste meer in Zuid-Amerika en ook meteen het meer dat het hoogst boven de zeespiegel ligt, namelijk 3.812 meter.

10) Puur natuur

Dankzij het regenwoud en ongeveer 90 verschillende microklimaten, is Peru een van de 10 meest biologisch diverse landen van de wereld. 10% van alle planten op de hele wereld (25.000 soorten) vind je in dit land. Ook kan je hier meer dan 5.000 verschillende soorten vis en dieren vinden.

geschreven op 22 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU