Spring naar inhoud
Op straat

Wannes gaat terug naar huis

Maar pas nadat hij zwaar op de proef wordt gesteld

In het derde en laatste deel van Op straat volgen we Wannes tijdens de laatste dagen van zijn avontuur. Hij had het eerder al zwaar, maar het dieptepunt had hij blijkbaar nog niet bereikt. Maar dat wil niet zeggen dat het allemaal slecht is. Hij haalt ook dubbel zoveel warmte uit de contacten die hij op straat heeft en ontdekt dat je niet altijd ver hoeft te zoeken om het geluk te vinden.

Tijdens zijn laatste dagen op straat begint het gebrek aan privacy door te wegen. Daarom besluit Wannes om niet in de nachtopvang te overnachten, maar op straat. Ook al wordt er een gigantische storm aangekondigd. Een beslissing waar hij achteraf spijt van krijgt.

Na een nacht in de kou en amper slaap is Wannes kapot. Zijn eigenwaarde neemt een duik ver onder nul en hij omschrijft het dan ook als 'het straatgevoel'. De dagen zijn lang en de nachten koud. Bovendien betaal je ook in de nachtopvang een prijs.

En dan is Wannes er weer even bovenop. Hij trekt naar De Plataan, een betaalde nachtopvang. Maar dat het betalend is heeft hij er graag voor over, want hij krijgt er z'n eigen kamer, kan er zijn kleren laten wassen en kan er vooral even tot rust komen. Een verademing.

Het avontuur zit er bijna op. Het was een zware maand met veel verhalen en indrukken. En Wannes hoorde maar al te vaak dat dakloos zijn het gevolg is van 'generatiearmoede'. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen in het leven.

geschreven op 15 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU