Spring naar inhoud

Ontdek Het Grensland van Martin Heylen

Grenslanders

Elke zondagavond kan je genieten van Grenslanders. Het verhaal speelt zich af langsheen de Belgisch-Nederlandse grens vlakbij de Westerschelde. Martin Heylen groeide op in dat grensgebied en maakte een mini-reeksje over het vlakke land waarin hij zijn hart verloor.

Voor altijd verliefd

Zijn grensland is het poldergebied dat zich uitstrekt vanaf Sas-van-Gent over Boekhoute tot Waterland-Oudeman en de monding van de Westerschelde. Martin leerde er vissen in het Leopoldskanaal en de kreken, trok er overdag en ’s nachts door de velden. Hij blijft voor altijd verliefd op de vlaktes en luchten van dit uitgestrekte land dat ooit een zee was.

“Zigzaggen langs de grens, dat komt dichtbij de essentie van mijn leven.”

Martin Heylen
Martin Heylen
<

Niks zo boeiend als een grens oversteken. En weer terugkeren. Zeeuws-Vlaanderen is een andere wereld, met rijke vis- en kaaskramen op de markten, verse zeevruchten die er voor het grijpen liggen en Nederlanders die geen Hollanders willen genoemd worden maar “Reserve-Belgen”.

Martin gaat terug naar de markt van Sas-van-Gent en de bioscoop in Oostburg waar Vlamingen vroeger met bussen naar erotische films gingen kijken. In het slik aan de Westerschelde zoekt hij schelpdieren zoals karrekollen en kokkels, en strandgapers: de smaken van zijn jeugd.

De minireeks Het grensland van Martin is beschikbaar op VRT NU.

geschreven op 13 oktober 2019
VRTNU VRTNU VRTNU