Spring naar inhoud

Maak kennis met Post Oosteroever

Onder vuur

Onder vuur draait rond Post Oosteroever in Oostende, een kleine brandweerpost met karakter. Voor Post Oosteroever gelden er geen regels. Toch niet als er mensenlevens op het spel staan. Dat zorgt voor brandweerwerk van hoog maar tegelijk onstuimig niveau.

De cowboys van Post Oosteroever

Orlando Foncke

Orlando Foncke

Louis Talpe

Orlando is sergeant op Post Oosteroever en de natuurlijke leider onder het korps. Hij is iemand die zo ver gaat als nodig om een leven te redden, ook al betekent het dat hij de regels moet overtreden. Het levert de kazerne vaak meer problemen dan complimenten op, maar dat laat Orlando niet aan zijn hart komen.

Zijn – soms brute – manier van werken verhult echter een groot verdriet, waar hij zelfs met zijn vrienden op Post Oosteroever niet over kan praten. Het is ook de reden dat hij alleen op zijn boot leeft, weg van zijn vrouw Maaike en zijn zoontje Noah.

Patrick Sinnaeve

Patrick Sinnaeve

Sam Louwyck

Patrick is al jaar en dag de honkvaste, geliefde en gerespecteerde luitenant van Post Oosteroever. Hij verrast dan ook vriend en vijand wanneer hij zonder aankondiging een stap opzij zet voor de getalenteerde, jongere Luitenante Dominique. Zijn ploeg, met Orlando op kop, kan niet geloven dat Patrick hen zomaar in de steek laat.

Wat ze niet weten is dat Patrick zichzelf heeft opgeofferd om het voortbestaan van Post Oosteroever te garanderen. Maar wanneer Patrick op het spoor komt van een groot schandaal binnen de zone zet hij zijn eigen job en de toekomst van Post Oosteroever op het spel om de waarheid te achterhalen.

Dominique Meersman

Dominique Meersman

Lien De Graeve

Dominique is de nieuwe luitenante van Post Oosteroever en de vervangster van Patrick. Het is haar taak en doel om het eigenzinnige korps te laten opereren volgens het boekje, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vooral met Orlando, met wie ze een bewogen verleden deelt, botst het.

Ook thuis loopt het niet op rolletjes. Dominique is sinds kort samen met de iets oudere Geert en plusmama van twee puberende tienerdochters. Pas wanneer de moeilijkheden uit haar privé de kazerne binnensijpelen, begint er een verstandhouding met het korps van Post Oosteroever te groeien.

Nina Gonzales

Nina Gonzales

Alessia Sartor

Nina heeft haar echte ouders nooit gekend. Ze kende een moeilijke en eenzame kindertijd en is opgegroeid zonder een vast gezin. Als brandweervrouw vond ze bij Post Oosteroever een thuis en bij haar collega’s een familie.

Wanneer Patrick vertrekt en ook Steve (Kasper Vandenberghe), haar lief en adjudant, wordt geschorst wegens alcoholmisbruik, begint haar familie uit elkaar te vallen. Haar frustratie wordt uitgewerkt op de nieuwe rekruut Tom, maar gaandeweg groeien de twee dichter naar elkaar toe.

Tom Lateur

Tom Lateur

Aimé Claeys

Tom komt als rekruut een post binnen die op losse schroeven staat. Maar hij werkt zich met zijn charme en talent dat hij toont op interventie in geen tijd op tot de golden boy van de kazerne. Hoewel niemand echt iets weet over Tom, sluit het korps hem wel in de armen. Alleen Nina, die getuige is van een van Toms angstaanvallen, lijkt hem niet te vertrouwen. Hoe langer hoe meer begint het verleden van Tom hem in te halen.

Vincent Knockaert

Vincent Knockaert

Maarten Ketels

Vincent is de techneut van de groep. Hij geeft de technische bijscholing en is bezig met alles rond digitalisering van brandweerwerking. Hoewel hij net als Orlando sergeant is, mist hij de natuurlijke autoriteit om een ploeg te leiden. Onder invloed van Patrick werd Orlando iets meer voorgetrokken, maar met de komst van Dominique wordt ook de naam van Vincent naar voor geschoven als kandidaat-adjudant.

Boris Weber

Boris Weber

Wouter Bruneel

Boris is de chauffeur van Post Oosteroever en metalhead in hart en nieren. Door zijn overgewicht dreigt hij buiten het team te vallen als hij niet slaagt voor zijn fysieke proeven. Hij vindt steun bij noodcentralist en mede-metalhead Katrien (Ilse De Koe), die hij vaak hoort via de radiocommunicatie, maar nog nooit heeft gezien. De twee hebben een klik, maar durven uit schrik om afgewezen te worden niet fysiek met elkaar af te spreken.

Henri Maenhout

Henri Maenhout

Dirk Van Dijck

De zilverrug van de kazerne heet Henri. Een eerder zwijgzame, zachtaardige oude rot die eigenlijk al lang op pensioen kon gaan, maar ervoor kiest om te blijven. Ondanks zijn leeftijd is Henri fysiek nog tiptop in orde. Naast Post Oosteroever is er voor Henri enkel de oesterput, die hij naast zijn uren runt met zijn broer Lukas. Lukas, zijn vrouw Nora en hun dochter Emma zijn Henri’s enige familie. Wanneer Emma vermist raakt, doet Henri voor de opsporing beroep op zijn tweede familie: Post Oosteroever.

Gio Kaplan

Gio Kaplan

Sahin Avci

Gio is een bom energie, een teamspeler pur sang. Hij presenteert zich als een playboy en probeert ook Boris altijd aan een lief te helpen. Onderhuids kampt hij eigenlijk met een gebrek aan zelfvertrouwen als het aankomt op liefde. Dat wankele zelfvertrouwen krijgt nog eens een diepe deuk wanneer hij flatert op interventie en de beelden daarvan de toekomst van Post Oosteroever in gedrang brengt.

Noelle Hauspie

Noelle Hauspie

Ann Tuts

Noelle beschouwt zichzelf als moeder van de brandweerfamilie van Post Oosteroever. Ze heeft een verleden als verpleegkundige en doet daarom vaker ambulanceshiften. Ze haat macho’s en staat in de frontlinie om de andere vrouwen in de kazerne te verdedigen wanneer het cowboy-gehalte te veel de kop opsteekt.

Gilbert Gesqiuere

Gilbert Gesqiuere

Piet De Praitere

Gilbert is de zonecommandant en dus de hoogste in rang binnen Brandweerzone 1, waar ook Post Oosteroever toe behoort. Het uitrangeren van Patrick is de eerste stap in zijn plan om Post Oosteroever op te doeken. Wanneer Patrick na een grote, te vermijden gasexplosie begint te graven naar de oorzaak wordt de grond warm onder Gilberts voeten. De twee oude buurjongens spelen kat en muis rond een beerput van corruptie.

Maaike De Boel

Maaike De Boel

Lynn Van Royen

Tegen wil en dank probeert Maaike om naast haar werk het co-ouderschap met brandweerman Orlando te runnen. Geen sinecure met een partner die bijna dagelijks 12 uur op een kazerne moet werken. Emotioneel staat ze er zo mogelijk nog meer alleen voor. Maaike probeert de gebeurtenis die hun relatie verscheurde een plaats te geven. Maar zolang Orlando hun gedeeld leed ontloopt, kan voor haar de verwerking niet beginnen. Bovendien vreest ze dat Orlando’s houding geen gezonde invloed heeft op hun zoontje Noah.

Onder vuur: vanaf 12 september elke zondag om 20.50 uur op Een en via VRT NU.

De reeks is ook elke zondag om 21.10 uur met open audiodescriptie te zien op het kanaal van Ketnet en ook via VRT NU.

geschreven op 26 augustus 2021
VRTNU VRTNU VRTNU