Spring naar inhoud
Mij overkomt het niet

Wat als je als dader door het leven moet?

Iedereen probeert voorzichtig door het leven te gaan, op te letten op het werk, in het verkeer of thuis. Maar wat als dat niet voldoende is? Wat als het ergste dan toch gebeurt? Het is ieders nachtmerrie: ongewild een ongeluk veroorzaken, waardoor iemand het leven laat, of met zware emotionele en fysieke gevolgen verder moet.

Fatma Taspinar praat met zes mensen die het wel is overkomen. Die ongewild een ongeluk veroorzaakten, en die als dader of “veroorzaker” door het leven moeten. Zij voelen zich verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Hoe gaan zij hiermee om? Fatma spreekt ook met slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners, procureurs en rechters over schuld en schuldgevoel.

De afleveringen

Aflevering 1: Melissa

Melissa is een jonge moeder van twee. Op de eerste dag van de zomervakantie is ze alleen thuis met haar driejarig dochtertje Merel. Die ontsnapt even aan haar moeders aandacht en verdrinkt in de tuinvijver.

Aflevering 2: Yvan

Op 11 september 2012 rijdt vrachtwagenchauffeur Yvan de 56-jarige Mieke dood. Hij had haar niet gezien. En dan verandert alles. Voor Miekes moeder, die een jaar eerder al een zoon verloor in het verkeer. Maar ook voor Yvan, die plots een dode op zijn geweten heeft en nooit meer de baan op wil.

Aflevering 3: Kristof

Samuel, een jongen van 17, werkt tijdens de vakantie een aantal dagen voor Kristof, een zelfstandige zonnepanelenlegger. Maar Samuel valt door een dak en belandt in een coma. Vanaf dan ziet Kristofs leven er helemaal anders uit.

Aflevering 4: Guido

Op een donkere winteravond rijdt Guido voetganger Mark aan. Terwijl Mark voor zijn leven vecht, probeert Guido te begrijpen wat er is misgelopen. Om zijn schuldgevoel een plaats te geven, zoekt hij toenadering tot Mark en richt hij een lotgenotengroep op.

Aflevering 5: Luc

Tijdens het Nieuwjaarsvuurwerk slaan de paarden van slager Luc en zijn echtgenote Dominique op hol. In de daaropvolgende chaos komt de 20-jarige Eva om het leven. Het leven van haar vader Geert verandert voorgoed tijdens die nieuwjaarsnacht, en ook voor Luc en Dominique is niets meer hetzelfde.

Aflevering 6: Cédric

De vrolijke tiener Cédric komt om het leven nadat hij met z’n brommertje op een auto botst. Het begin van een bijzonder zware periode voor zijn familie en vrienden. Maar ook de man die het ongeluk veroorzaakte, weet met zijn schuldgevoel geen blijf.

Mij overkomt het niet: vanaf 8 januari elke maandag om 21.30 uur op Eén.

geschreven op 11 december 2017
VRTNU VRTNU VRTNU