Spring naar inhoud

Maak kennis met Kinderkopkes

Kinderkopkes

De waarheid komt uit een kindermond

“De waarheid komt uit een kindermond?” Laten we dan eens echt luisteren naar wat kinderen te zeggen hebben. In het nieuwe Kinderkopkes gaat Kristel Verbeke met jongens en meisjes tussen 9 en 13 jaar in gesprek over wat hen bezig houdt.

Ze praat met hen over hun levensdoel, over drukke ouders, over geluk, maar ook over brute pech. Niet de ouders, leerkrachten of deskundigen, maar de kinderen zelf vertellen hoe zij het leven zien.

Simpelweg door te praten, geven de kinderen Kristel een kijkje in hun hoofd. Hun pure blik, zonder vooroordelen, stereotypen en andere volwassen hersenspinsels, zorgt voor een glimlach of doet net even slikken.

Een programma over de leefwereld van kinderen, maar dan op maat van volwassenen.

Hoe staan kinderen in het leven?

Kinderkopkes is het eerste televisieprogramma voor volwassenen waarin kinderen de enige, echte gesprekspartner zijn. Als het gaat over hoe kinderen denken, hoe ze zich voelen, wat ze nodig hebben of waar ze het moeilijk mee hebben, zijn het heel vaak volwassenen die het woord voeren. Maar hoe zien kinderen het leven eigenlijk zelf? Waar maken zij zich zorgen over? Waar worden zij gelukkig van?

Elke aflevering gaat Kristel Verbeke uitgebreid in gesprek met één kind. Ze zoekt hen over langere tijd regelmatig op voor een babbel. Elke situatie en iedere plaats is een aanknopingspunt voor een nieuw gesprek.

Kristel duikt mee in hun leefwereld en staat met de kinderen stil bij dingen waar we ons allemaal wel eens vragen over stellen. Ze nemen de tijd om elkaar goed te leren kennen en praten samen over thema’s waarmee iedereen te maken krijgt, zoals opvoeding, liefde, perfectionisme, gezondheid, trots, vooroordelen en verdriet.

Beetje bij beetje wordt duidelijk dat ieder kind zijn of haar eigen kijk op het leven heeft.

Kinderkopkes kijkt door de ogen van zes verschillende kinderen naar de grote en kleine dingen in het leven en de wereld rondom ons.

Van een jongen met een passie voor voetbal, tot een meisje dat opgroeit zonder papa, en een zoon die meehelpt op de boerderij van zijn ouders: stuk voor stuk gewone, maar tegelijk heel straffe kinderen, met elk hun eigen kijk op de wereld.

Niet enkel de kinderen delen hun verhaal: de kijker leert Kristel zelf ook wat beter kennen. Onderweg van en naar de kinderen belt zij vanuit de auto met haar familie en vrienden.

Soms gaat het over hele gewone, dagelijkse dingen; soms vertelt ze over iets wat ze net met een kind heeft besproken. Elk gesprek, elke ontmoeting laat bij haar een indruk na die ze wil delen. Zo zit de reeks vol herkenbare momenten en relevante thema’s.

Na jaren met kinderen samen te werken, ben ik ervan overtuigd dat we als volwassenen kinderen af en toe als volwaardige gesprekspartner moeten zien. Kinderen zijn voor mij niet enkel spelende deugnieten, maar kleine mensen die recht hebben op inspraak en een eigen mening.

Kristel Verbeke
Kristel Verbeke
<

Kristel beschouwt kinderen als gelijken en praat ook op die manier met hen over het leven. Ze stelt vragen die we niet zo snel stellen aan een kind. Met als gevolg dat er soms verrassend volwassen antwoorden uitkomen.

Door de open manier van praten sneuvelt er geregeld een vooroordeel en worden taboes gewoon vastgepakt om te bespreken, wat zowel bij Kristel als bij de kinderen voor verrassende inzichten zorgt.

Kinderkopkes: vanaf 19 februari elke maandag om 21.30 uur op Eén.

geschreven op 06 februari 2018
VRTNU VRTNU VRTNU