Spring naar inhoud

Maak kennis met de personages van de eerste aflevering

Leve de Zoo!

In de eerste aflevering leert Arnout onder andere het verhaal kennen van directeur Kets, taxidermist Mieke en chimpansee Judy.

Jacques Kets werd in 1843 de allereerste directeur van de Zoo. Hij opent in de Zoo een museum waar vooral opgezette dieren te zien zijn. Maar al snelt haalt hij ook levende dieren naar Antwerpen, zoals de chimpansee Susanna en de olifant Jacqueline.

Met Jacqueline uit Birma heeft de Zoo haar eerste olifant en daar komen veel bezoekers op af. Wanneer ze later sterft, beslist men om haar skelet in de Egyptische tempel te plaatsen. Enkele jaren geleden werd het skelet verplaatst om het te restaureren.

Mieke De Leeuw was verantwoordelijk voor die restauratie. Zij is net als Jacques Kets taxidermist. In haar eigen atelier zet ze allerlei soorten dieren op, van koeien tot zebra's.

Susanna, de aap van Kets, woonde bij de directeur in en werd grootgebracht met de papfles. Ze kreeg op latere leeftijd zelfs champagne.

Nog altijd wonen er dieren in de Zoo die zijn opgevoed als mensenkinderen, zoals chimpansee Judy. Ook zij groeide op bij mensen. Toen Judy volwassen werd, kon ze niet langer bij het gezin blijven en werd ze naar de Zoo gebracht.

Sarah Lafaut is de coördinator van de mensapen in ZOO Antwerpen. Zij was één van de verzorgers die Judy leerde om terug 'beest' te zijn. Wanneer Arnout haar ontmoet, is Sarah druk bezig met het opvolgen van bouwwerken. Binnenkort gaat immers het nieuwe buitenverblijf voor de apen open!

Het vroegere baasje van Judy is Lies. Zij kocht Judy toen de chimpansee nog een baby was. Uiteindelijk leefde de aap tien jaar bij het gezin van Lies. Ze was voor hen een volwaardig lid van de familie.

Leve de Zoo!, dinsdag om 20.40 uur.

geschreven op 20 februari 2018
VRTNU VRTNU VRTNU