Spring naar inhoud

Het verhaal van Jozef Hutsebaut

Leve de Zoo!

Na WOI is de Zoo 80 procent van haar dieren verloren. De hulp komt uit onverwachte hoek, namelijk van broeder Jozef Hutsebaut.

Olifantenfluisteraar

Jozef is een slagerszoon uit Sint-Niklaas. Hij is eigenlijk voorbestemd om zijn vader op te volgen, maar hij houdt meer van levende dieren. Op zijn 25e wordt hij broeder-missionaris in Congo. In zijn missiepost richt hij onder andere een boerderij en een olifantenschool op.

Okapi Tele

De okapi was nog niet zo lang ontdekt toen Jozef er een kon vangen. Hutsebauts naam is dan ook onlosmakelijk verbonden met de okapi-soort. Zijn nakomelingen, Helena en Dirk, zijn terecht fier.

Ook koning Albert was onder de indruk van het nieuws over de okapi. Samen met koningin Elisabeth bezoekt hij Hutsebaut en zijn okapi in Buta. Okapi Tele wordt naar de Zoo van Antwerpen verscheept en wordt zo de eerste okapi ter wereld die in een dierentuin leeft.

De ontdekking van de bonobo

Hutsebaut leverde niet alleen een okapi. In de jaren 20 en 30 bezorgde hij meer dan 300 levende dieren aan de Zoo van Antwerpen en legde hij grote verzamelingen aan van vlinders, kevers, vissen, amfibieën en zoogdieren. Die dierencollecties stuurde hij naar het Afrikamuseum van Tervuren. Daar ontdekte men met behulp van zijn verzameling een nieuw soort aap, de bonobo.

De erfenis van Jozef

Jozef Hutsebaut stond met zijn vangst van Tele aan de basis van het okapi-kweekprogramma van de Zoo. Hij kon veel en deed veel. Hij was kok en fruitboer, timmerman en dierenkweker, bioloog en olifantentemmer. Hutsebaut leefde en werkte in Congo tot zijn dood in 1954. Zijn erfenis leeft verder in dierentuinen over heel de wereld.

geschreven op 13 maart 2018
VRTNU VRTNU VRTNU