Spring naar inhoud

6 spilfiguren in de geschiedenis van de Zoo

Leve de Zoo!

Elke aflevering van Leve de Zoo! gaat over een historisch personage dat belangrijk was voor de dierentuin. Stuk voor stuk figuren met een hart voor de Zoo.

Jacques Kets

In de eerste aflevering vertelt Arnout het verhaal van Jacques Kets, in 1843 de allereerste directeur van de Zoo. Kets opent in de Zoo een museum waar vooral opgezette dieren te zien zijn. Maar al snelt haalt hij ook levende dieren naar Antwerpen, zoals de chimpansee Susanna en de olifant Jacqueline.

Jacques Vekemans

Ook de tweede directeur van de Zoo, Jacques Vekemans, was een indrukwekkende man. Hij maakt van de dierentuin een echt succesverhaal. De Zoo krijgt er heel wat nieuwe dieren bij. Zo ook twee compleet verwaarloosde olifanten uit de Zoo van Brussel, die net failliet ging. Vekemans gaat de olifanten persoonlijk ophalen, en brengt ze zelf helemaal te voet naar Antwerpen.

Rembrandt Bugatti

De derde aflevering vertelt het verhaal van de jonge beeldhouwer Rembrandt Bugatti. Hij werkte aan het begin van de vorige eeuw zeven jaar lang in de Zoo en maakte er zijn bekendste werken. Maar net wanneer Rembrandt internationaal succes begint te oogsten, breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Het is het begin van een van de zwartste pagina's uit de geschiedenis van de Zoo.

Jozef Hutsebaut

Na de Eerste Wereldoorlog gaat het slecht met de Antwerpse Zoo. Veel dieren hebben de oorlog niet overleefd. Maar dankzij Jozef Hutsebaut, een slagerszoon uit Sint-Niklaas die missionaris was in Congo, kan de Zoo haar collectie snel weer aanvullen. Vanuit zijn missiepost in Congo stuurt hij allerlei zeldzame dieren richting Antwerpen.

Dr. Agatha Gijzen

De jonge Nederlandse biologe Agatha Gijzen heeft een erg groot hart voor dieren én is de allereerste vrouwelijke werknemer van de Antwerpse Zoo. De dierentuin heeft erg te lijden onder de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in de jaren na de bevrijding moet ze uit een diep dal klimmen. Agatha Gijzen speelt daarbij een belangrijke rol: als eerste professionele zoöloog zorgt ze ervoor dat de gezondheid van de dieren voortaan beter opgevolgd wordt.

Kai-Mook is intussen bevallen van haar dochter Tun Kai

Arnout vertelt in deze slotaflevering het verhaal van Kai-Mook, die in 2009 voor een nationale primeur zorgde. Ze was het eerste olifantje dat ooit in een Belgische dierentuin geboren werd. En die Kai-Mook staat nu zelf op bevallen. Ze is trouwens niet alleen. Er staan maar liefst drie olifantenbevallingen op de agenda. Dat maakt het jubileumjaar van de Antwerpse Zoo extra feestelijk.

geschreven op 15 februari 2018
VRTNU VRTNU VRTNU