Spring naar inhoud

Maak kennis met de begrafenisondernemers

Komen te gaan

Uit Komen te gaan

Acht weken lang volgen we de verhalen over rouw en verdriet, maar ook over creativiteit in het afscheid. Ontdek de begrafenisondernemers uit Komen te gaan.

Marieke en Tineke Depoorter van Uitvaartverzorging Depoorter

Marieke: "Ik hoop dat ik ooit word verzorgd zoals ik het zelf doe."

Het typische familiebedrijf is opgericht door vader Joris en wordt vandaag geleid door dochter Marieke. Zij wordt bijgestaan door haar zus Tineke, die mee de ceremonies organiseert. Marieke stopte met haar job als verpleegkundige om haar vader op te volgen in de zaak. Hoewel vader Joris zegt met pensioen te gaan, blijft hij nog altijd gepassioneerd voortwerken.

Patrick Heirbrant van Vereniging voor begrafenissen en crematies vzw

“Mensen begraven mag nooit bandwerk worden. Elk overlijden raakt me.”

Vader Charles Heirbrant in 1995 een kleine vzw met een groot hart. Ook minder gegoede mensen hebben recht op een waardig afscheid. Ondertussen heeft Charles zijn levenswerk doorgegeven aan zijn zoon Patrick. Hij maakt er een erezaak van om iedereen een respectvol afscheid te bezorgen.

Greet Chielens van Doodgewoon

“De dood went nooit. Ik schrik nog altijd als ik een dood lichaam zie.”

Tot 2014 werkte Greet als kleuterjuf in een freinetschool. Haar fascinatie voor de dood, maar vooral het overlijden van haar vader, deed Greet stilstaan bij het leven. Ze besloot het over een andere boeg te gooien en zelf een begrafenisonderneming te starten. Het is een alternatief bedrijf waarbij alles begint met thuisopbaring. Ze is ervan overtuigd dat afscheid nemen in een thuisomgeving de nabestaanden helpt in hun rouwproces. Uit ecologische overwegingen werkt Greet alleen in Brugge en doet ze bij voorkeur al haar verplaatsingen met de fiets.

Gert Verhaert van Rustpunt begrafenissen

“We weten niet wat er na de dood komt, of mensen nog iets registreren of weten. Fascinerend, toch?”

Gert Verhaert, voormalig psycholoog-consulent, startte zijn onderneming vijf jaar geleden in zijn eigen woonkamer in Ekeren. Het bedrijf kende op korte tijd een groot succes. Zo liet Gert een voormalige autogarage ombouwen tot rouwcentrum met aula. Daarnaast blijft hij zoeken naar vernieuwing binnen de sector, wat hem alvast een nominatie bij de Funeral Awards opleverde.

Evelyne Haerens van Begrafenissen Haerens

“Al moet je te voet naar Parijs. Als de klant dat vraagt, dan doe je dat.”

In de dorpskern van Sint-Martens-Latem is sinds 1945 Begrafenissen Haerens gevestigd. Vandaag staat Evelyne Haerens aan het roer. Ze groeide op tussen de kisten en rouwkransen, waardoor ze de sector als geen ander kent. En dit allemaal onder het goedkeurende oog van de vorige generatie. De onderneming begon onder de kerktoren, maar groeide doorheen de jaren uit tot één van de bekendste zaken in België en zelfs daarbuiten.

Tayfun Arslan’o van Hizir uitvaartcentrum

“Ik wou een onderneming starten: iets wat nog niet bestond in onze gemeenschap en wat mooi, sociaal en voor mij weggelegd was."

Tayfun is een beginnend ondernemer. Tijdens de kerkelijke uitvaart van een collega was Tayfun zodanig onder de indruk dat hij besloot om begrafenisondernemer te worden. Hij wou ook iets betekenen voor mensen die door een moeilijke periode gaan. ’s Nachts werkt hij nog als arbeider in een fabriek, overdag regelt hij uitvaarten. Hij is van Turkse origine en doet vooral islamitische begravingen en repatriëringen. Maar als begrafenisondernemer wil hij er zijn voor iedereen, ook voor de Vlaamse families.

Komen te gaan, vanaf maandag 18 maart om 21.25u.

geschreven op 14 maart 2019
VRTNU VRTNU VRTNU