Spring naar inhoud

De 10 finalisten van de Homo Universalis

Iedereen beroemd

De Homo universalis, nadert stilaan zijn einde. Er blijven na vrijdag nog maar 10 kandidaten over, maar starten deed 'Homo universalis' met 100 kandidaten: 50 mannen en 50 vrouwen.

De jongste deelnemer (Selattin) was 18 jaar; de oudste (Brigitta) 83. De best vertegenwoordigde provincie dit seizoen was Antwerpen met 32 kandidaten, gevolgd door Oost-Vlaanderen (25). West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant vaardigden beide 17 kandidaten af, Limburg moest het doen met 10 kanshebbers en het Brussels hoofdstedelijk gewest had maar 1 vertegenwoordiger. De afgelopen maanden vielen al 90 kandidaten af. Maar wie wordt de man of vrouw die alles kan? Deze 10 kandidaten maken nog kans op de titel.

Annelies Sprangers uit Turnhout is 36 jaar oud en verpleegkundige. Als wielrenster is ze heel sportief, maar haar zwakke plekken zijn puzzel- en rekenproeven, waar ze steevast bij de laatsten eindigt. Zo werd de rekensomproef haar bijna fataal. Hopelijk voor Annelies liggen er dus geen puzzelopdrachten meer in het verschiet.

De 27-jarige Charlotte Gousseau uit Ternat is leerkracht lager onderwijs. Ze is klein maar dapper en staat haar mannetje in alle creativiteits- en dansproeven. Plastieken beestjes zijn niet haar sterkte, want onder andere bij het muizen gooien en vlinders vangen kwam ze in de problemen.

Eli Henrotay is een 37-jarige militair uit Helchteren. Hij is heel sportief en behulpzaam, al is de vraag of dat niet in zijn nadeel kan gaan spelen. Hij had veel moeite met de rekenproef, maar Eli raakte verder vrij probleemloos bij de laatste tien.

Jurgen Vermeylen (50) is een magazijnier en hobbybrouwer uit Izegem. Hij is van vele markten thuis, maar het was toch al enkele keren nipt voor Jurgen. Onder andere bij het IKEA-stoeltje in elkaar zetten, bellen blazen en steltlopen wist hij maar net de laatste plaats te ontlopen.

De 22-jarige Loes Vanhaverbeke uit Berchem is een echte spring-in’t-veld. Ze studeert verpleegkunde, maar vooral haar scoutservaring bracht haar bij de laatste tien, ook al had ze veel moeite met proeven waarbij creativiteit belangrijk is. Zo bleek een fiets tekenen niet haar sterkste kant.

De benjamin van de groep is Selattin Defevere uit Zedelgem. Hij werd 18 jaar op de allereerste opnamedag, waardoor hij net de minimumleeftijd had om deel te nemen. Selattin moest bijna het spel verlaten bij de kusjesdans, maar sindsdien was hij steevast als eerste klaar bij vele proeven.

Psycholoog Steven De Weirdt uit Hever is met zijn 52 jaar de oudste van deze groep. Hij haalde maar net de laatste tien, na een spannende evenwichtsproef op de wip. Hij heeft mensenkennis, toont veel medeleven tegenover de andere kandidaten, maar de vraag is hoelang dat nog een voordeel blijft.

De goedlachse Telly Claus (41) uit Oeselgem is een indrukwekkende verschijning. Hij speelt basketbal en leidt een transportbedrijf en is duidelijk een man met vele talenten. Al is mayonaise maken daar geen van.

De 23-jarige Ward Cox uit Lummen heeft een master lichamelijke opvoeding en is op sportief vlak dan ook een van de sterksten van de groep. Hij wordt door meerdere medekandidaten gezien als de grote favoriet, al zou dat zich ook wel eens tegen hem kunnen keren.

Wim Cools uit Sint-Andries is een 24-jarige student die je zelden zonder hoofddeksel zal zien. Hij durft te gokken en dat leverde hem in de paaseierenproef al het mooie bedrag van 1 euro op. Benieuwd of daar op het einde van de rit nog een jaar gratis vakanties bijkomt.

De finale van Homo universalis wordt gespeeld op donderdag 27 juni, wij wensen alle kandidaten alvast veel succes!

geschreven op 17 juni 2019
VRTNU VRTNU VRTNU