Spring naar inhoud
Het weer

Dit moet je weten over 'code oranje'

Frank Deboosere geeft info en tips

Code oranje is van kracht over het hele land, maar wat is dat nu eigenlijk? En waar moet je allemaal op letten? Frank Deboosere gaf meer uitleg tijdens een Facebook-live van VRT NWS.

Wat betekent code oranje?

Er zijn vier verschillende kleuren om de weersituatie aan te duiden. Elke kleur heeft z'n eigen betekenis:

  • Groen: Er is niets aan de hand.
  • Geel: Hier moet je opletten want er kan op bepaalde plaatsen in het land een beetje schade zijn door rukwinden en het onweer.
  • Oranje: De kans is reëel dat er bomen omwaaien of bliksem zal inslaan. Blijf binnen als je niet naar buiten hoeft te gaan.
  • Rood: Alle hens aan dek. Nu zijn er zware windstoten tot wel 170 km/u en een heleboel blikseminslagen. Dit is de laatste decennia nog niet van kracht geweest.

Moet ik me zorgen maken tijdens code oranje?

Bij code oranje moet je voorzichtig zijn, maar het is niet het einde van de wereld. Door het weinige nieuws komen deze berichten al eens sneller naar de voorgrond. De kans dat je neergebliksemd zal worden is zeer zeer klein.

Is de buienradar een betrouwbare bron voor onweer en regen?

Ja, er zijn vier radars in België die voor een nauwkeurige meting zorgen. In Nederland heb je er maar twee en daar zie je dat aan de voorspellingen aan de randen van het land niet al te nauwkeurig zijn. Heel fijne regen wordt wel niet altijd geregistreerd. Als de radars te gevoelig worden ingesteld zouden vogelzwermen ook gedetecteerd worden als regen.

Mag ik mijn vensters open zetten om te verluchten?

Doe zeker je vensters dicht tijdens code oranje. De hevige tocht zou het hele dak van je huis kunnen blazen. Dat is in het verleden al gebeurd.

Extra tips

  • Als je in een open veld staat tijdens het onweer, ga dan niet onder een alleenstaande boom schuilen en maak je zo klein mogelijk. Ga zeker niet wijdbeens staan want dat zorgt voor een groter contactpunt met de aarde.

  • Als een bliksem een tiental meter van je huis inslaat, wil dat niet zeggen dat je veilig bent voor materiële schade. De bliksem zoekt vaak een weg langs de ondergrondse kabels en buizen waardoor onze elektronische apparaten beschadigd kunnen worden. Neem dus op tijd een back-up van je gegevens en trek je stekkers uit het stopcontact voor de veiligheid.

  • Leg de stekker ook niet vlak naast het stopcontact. De bliksem kan alsnog overspringen uit het stopcontact naar je stekker.

Bekijk de volledige Facebook-live van VRT NWS

geschreven op 09 augustus 2018
VRTNU VRTNU VRTNU