Spring naar inhoud
Het huis

Wie is Tom Waes?

Je denkt dat je hem kent, maar is dat wel zo?

Vanavond was Tom Waes te gast in Het huis.

Hij toonde een kant van zichzelf die velen nog niet zagen: in plaats van Tom de superman, vertelde hij open over zijn moeilijke en opstandige jeugd. "Je mag rebelleren als puber, dat hoort erbij. Maar ik ging er wel te ver over."

Toms broer en ouders komen langs - niet makkelijk om hen allemaal samen te krijgen - en halen herinneringen op. En Tom vertelt in de jeugdkamer over hoe trots hij is als vader van drie kinderen, maar ook over de moeilijkheden: "Je denkt altijd dat je tekortschiet."

Ontdek hieronder de hoogtepunten uit de voorbije aflevering van Het huis.

Drie keer het derde middelbaar

Tom moest drie keer het derde middelbaar doen en hij vond dat verschrikkelijk. Hij stak dan ook veel kattenkwaad uit als puber, iets dat zijn ouders zullen geweten hebben.

Ik zat toen midden in mijn pubertijd, dat is de periode dat niets goed is: je ouders niet goed, school niet goed, autoriteit niet goed. Ik wist alles beter.

Na zijn moeilijke jeugd probeert Tom verschillende beroepen uit: portier, duiker, café-uitbater... Toen hij dat alles beu werd belde hij naar Tom Lenaerts, die hem met Bart De Pauw in contact bracht.

Dat is geforceerd geluk Je moet op het juiste moment wat geluk hebben of een kans krijgen om je te bewijzen, maar dan moet je het wel nog doen. En daar ligt volgens mij mijn kracht.

"Doorzettingsvermogen van een topsporter"

Iedereen kent Tom Waes als een soort superman: hij liep onder andere de Marathon des Sables voor zijn programma Tomtesterom. Ook de sportarts in de sportkamer, die hem eerder begeleidde voor die marathon, geeft Tom complimenten:

Tom heeft het doorzettingsvermogen van een topsporter.

Pure wilskracht

Eric Goens staat versteld van Tom in de sportkamer: zijn uithouding is indrukwekkend, maar de rest is blijkbaar ondermaats. Maar hoe heeft Tom dan al zijn prestaties behaald?

Bij mij moet het een tijd duren en het moet hard zijn. Op wilskracht.

"Je mag rebelleren als puber, maar ik ging er te ver over"

In de jeugdkamer blikt Tom terug op zijn moeilijke pubertijd. Als kwajongen reed hij onder andere de auto van zijn grootvader kapot.

Je mag rebelleren als puber, dat hoort erbij. Maar ik ging er wel te ver over.

En ja, ook Tom Waes wordt weleens saai genoemd door zijn kinderen. Niet dat hij dat erg vindt, wat zijn kinderen zijn duidelijk zijn oogappels. Hij laat dan ook zijn gevoelige kant zijn wanneer hij over hen praat.

Ik vind als ouder dat het heel moeilijk is: "ben ik goed bezig?" Ik zie altijd andere ouders en dan denk ik: "moet ik het zo niet doen, of zo niet doen?" Je denkt altijd dat je tekortschiet.

"Wat moet daar nu in godsnaam van worden?"

Daarna krijgt Tom nog een grotere verrassing: ook zijn ouders komen langs in Het huis. Het geslacht Waes zo samen, dat is volgens hen "uitzonderlijke televisie". Toms moeder verklapt dat ze vroeger niet wisten waar Tom terecht zou komen:

We hebben ons wel zorgen gemaakt toen hij 16 jaar was: wat moet daar nu in godsnaam van worden? Want we wisten dat hij nuiet onverstandig was, maar hij gebruikte dat verstand verkeerd.

Ik vond dat heel erg. Als je niet mee kan, moet je een andere richting kiezen waar je toekomst wel in zit. Maar waar Toms toekomst in zat, dat wist ik niet hoor.

Nog veel van Tom Waes te zien

Tom Waes is geen stilzitter en dat zal in de toekomst ook niet veranderen, we zullen hem dus nog vaak tegenkomen op tv.

Reizen Waes komt eraan, en dan misschien terug naar mijn eerste liefde: acteren. Televisie zal wel altijd mijn ding blijven. Ik voel dat het een soort vijver is waar ik alle kanten mee uit kan.

geschreven op 03 januari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU