Spring naar inhoud
Het huis

Wie is Sven Nys?

Je leert hem kennen in Het huis

Vandaag startte het tweede seizoen van Het huis. Gastheer Eric Goens ontving er ex-wielrenner Sven Nys, die bekend staat als "een ijskonijn". Toch ontdooide Sven helemaal in Het huis en liet hij zich van zijn gevoeligste kant zien. De jeugdkamer bracht een heleboel emoties naar boven, net als het bezoek van zijn vriend Sven Vanthourenhout.

Ontdek hieronder de hoogtepunten uit de eerste aflevering van Het huis.

Sven toont z’n ‘prijzenkast’

Eric komt Sven ophalen bij hem thuis. Het valt meteen op dat er nergens in het huis gewonnen prijzen en bekers staan.

"Ik heb hier ook wel trofeën in de kelder staan die ik eigenlijk nog een plaats moet geven. Hier liggen bijvoorbeeld kampioenentruien tussen van België. Ik hecht veel meer waarde aan de herinnering dan aan de trofee."

Sven over de gevolgen van de sport, voor zichzelf en zijn relatie

Tijdens het middagmaal wordt duidelijk dat de sport veel van Sven gevraagd heeft. Niet alleen tijdens zijn carrière, maar ook nu nog blijft de sporter in hem aanwezig, zij het in mindere mate dan toen.

Ook blijkt dat die carrière hem veel heeft gekost - bijvoorbeeld op relationeel vlak: "Misschien waren mijn laatste twee jaren er te veel aan, de druppel."

De Sportproef

Eric neemt zijn gasten ook dit seizoen mee naar de sportkamer, waar hun fysieke conditie wordt getest. De sportarts kent Sven nog van vroeger.

"Je wilde onder de 74 kilo zitten hè? Dat is dan net niet gelukt want het is exact 74."

Op de fietsproef wil Sven natuurlijk extra goed scoren: "Ik ga wel all the way, hè!" En dat doet hij: zijn hartslag is na de proef 192. "Ik denk niet dat ik het nog een minuut kan volhouden."

De jeugd van Sven Nys

In de kinderkamer kan Sven zijn emoties niet bedwingen wanneer hij zijn jeugdfoto's en foto's van zijn ouders ziet. De angst dat zijn ouders uit elkaar zouden gaan, bezorgde hem al kopzorgen toen hij nog erg jong was. Iets wat natuurlijk ook meespeelde toen hij zelf scheidde.

Maar het moment waarop hij zijn tranen niet kan bedwingen, is dat waarop hij de dankbaarheid voor zijn ouders uit.

"Ik besef heel goed dat ik veel kansen gekregen heb van mijn ouders. En dat ik ze daar zelf ook gelukkig mee heb kunnen maken. Als ze dan aan het eind van mijn carrière zeggen dat ze trots zijn om de ouders te zijn van Sven Nys, dan doet dat heel veel. Dat is me veel meer waard dan elke overwinning."

De ronde van Het huis

In Het huis komt steeds een verrassingsgast langs rond etenstijd. Bij Sven Nys is dat zijn vriend en ook ex-wielrenner Sven Vanthourenhout. Voor het koken racen ze tegen elkaar in 'De ronde van Het huis'.

Sven Nys voelt de bui al hangen: "Op zo'n ronde is hij gewoon beter dan ik." En inderdaad, Vanthourenhout wint en lacht: "Alles wat beneden 2 minuten is, kan ik gewoon rapper."

De unieke vriendschap tussen Sven & Sven

Sven 1 en Sven 2, zoals ze soms genoemd worden, koken samen. En daar wordt hun vriendschap echt duidelijk.

Sven Vanthourenhout verklapt zelfs dat hij 'Sven 1' soms liet winnen tijdens een koers - ook wanneer ze niet bij dezelfde sponsor zaten. Maar welke wedstrijd dat was, dat houden de heren toch liever voor zichzelf.

De eerste keer whisky in de boomhut

's Avonds wagen de twee Svens zich voor de eerste keer aan whisky.

"Dat krijg ik toch niet binnen. Ik krijg het precies al, van daaraan te ruiken."

En zo sluiten ze hun avond in Het huis gezellig samen af.

geschreven op 03 augustus 2017
VRTNU VRTNU VRTNU