Spring naar inhoud
Het huis

Wie is Stan Van Samang?

De zanger en acteur is eerlijk en openhartig

Vanavond legde Stan Van Samang zijn ziel bloot in Het huis.

In de jeugdkamer vertelde hij over de mensen die hij al verloor op jonge leeftijd. Daarnaast deelde Stan iets wat niemand tot nu toe wist: zijn vriendin Barbara is belast met het erfelijke borstkanker-gen, waardoor ze besliste om een borstamputatie te laten doen.

Stan beleeft ook een aantal mooie muzikale momenten in Het huis, samen met zijn vriend Eric Melaerts.

Ontdek hieronder de hoogtepunten uit de vierde aflevering van Het huis.

Een pint naar je hoofd krijgen

Stan maakte zijn debuut op Martkrock in Leuven. Eric luistert samen met hem naar de opname van dat optreden, toen de zanger nog een tiener was. Tijdens een ander optreden, in een café in de Tiensestraat, kreeg Stan tijdens een optreden bier naar zijn hoofd gesmeten.

Het was gelukkig zonder het glas, maar wel echt een volle pint. Ik vind wel dat dit onontbeerlijk is voor een succesvolle carrière. Je leert zo veel van eens een pint naar je hoofd gesmeten te krijgen.

"Je gaat me nog horen op de radio!"

Na zijn studie besloot Stan in een fabriek te gaan werken - erg tegen zijn zin. Zijn grote droom was toen al om zanger te worden.

Mijn laatste dag in dat bedrijf ben ik iedereen nog eens de hand gaan schudden en heb ik gezegd: "Ik stop hiermee, maar je zal me nog horen op de radio. Ik ga nu voor wat ik het allerliefste wil."

"86% kans op zeer agressieve kanker"

In de jeugdkamer vertelde hij over de mensen die hij al verloor op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld over een jeugdvriendin, die hij enkele minuten voor haar dood nog zag op de chiro.

Daarnaast deelde Stan iets wat niemand tot nu toe wist: zijn vrouw Barbara is belast met het erfelijke borstkanker-gen, waardoor ze besliste om een borstamputatie te laten doen.

Een miljoen mensen

Stan kijkt dankbaar terug op zijn deelname aan Steracteur sterartiest:

Ineens is er een platform waar je wekelijks in een liveshow een miljoen mensen bereikt. Voor mij was de grootste prijs toen ik daar Eric Melaerts en Henk Vermeulen, mijn manager, leerde kennen.

Eric Melaerts op bezoek

Als verrassingsgast komt Stans vriend/mentor/collega en klassemuzikant Eric Melaerts op bezoek.

Lopen van de zenuwen

Tijdens het eten wordt Stan zenuwachtig: hij wordt later die avond in Tervuren verwacht voor een optreden. Gelukkig heeft hij aan Eric Melaerts een vriendelijke doch kordate vriend/collega/mentor.

Eric Melaerts: Vroeger ging Stan soms gewoon lopen van de zenuwen.

Stan: Bij mijn eerste single deed ik het in mijn broek.

Scars

Een mooi muzikaal moment na het eten: Stan brengt een akoestische versie van zijn eerste single Scars, terwijl Eric Melaerts hem begeleidt op gitaar.

"We moeten er dankbaar voor zijn"

Na het optreden rijdt Stan terug met Eric naar Het huis. In de auto blijkt nog maar eens hoe dankbaar en down-to-earth Stan is. Ondanks zijn succes, staat hij met twee voeten op de grond:

Elke keer als je het podium afgaat, is er het besef dat je mag doen. We moeten daar dankbaar voor zijn want dat is helemaal niet zo evident.

Ik vind het nodig om enkele pinten naar je hoofd gekregen te hebben, om het succes te appreciëren.

Zussen bij ontbijt

Stans grote zussen, die hij liefdevol zijn 'zusjes' noemt, komen ontbijt voor hem klaarmaken. Ze ontbijten mee voor de camera, hoewel ze dat eerst probeerden te ontlopen.

Volgens de zussen is Stan de enige onder hen die een "tafelspringer" is. "Al dat showbizztalent is gewoon naar hem gegaan."

Toekomstdromen

Zijn verblijf in Het huis is bijna voorbij, wanneer Eric en Stan praten over zijn toekomstdromen op muzikaal vlak. Stan kijkt uit naar zijn optredens in het Sportpaleis:

Dat is toch iets waar je van droomt, het Sportpaleis en de wei in Werchter, en Marktrock op de Oude markt. Dat laatste kan ik al afvinken.

geschreven op 20 december 2016
VRTNU VRTNU VRTNU