Spring naar inhoud

Wie is Marleen Merckx?

Vanavond was Marleen Merckx te gast in Het huis.

De actrice vertelde openhartig over haar jeugd, over de band met haar moeder, en over hoe veeleisend ze voor zichzelf kan zijn."Ik denk altijd: 'is het wel goed genoeg'?"

Marleen Merckx is veel meer dan Simonneke. Ze is ook moeder en dochter. Theateractrice en vriendin. Maar ze is vooral heel gelukkig met het leven.

Ontdek hieronder de hoogtepunten uit deze aflevering van Het huis.

"Mensen namen mijn oud papier mee"

Eric gaat Marleen ophalen op de set van Thuis. Ze vertelt er meteen een geheimpje en geeft hem daarna een rondleiding doorheen de decors.

"Het is hier net Ikea," grapt ze.

Niet vermoord worden in Thuis

Marleen speelt al sinds het prille begin van Thuis mee in de serie. Ze is het nog lang niet beu en hoopt dan ook dat ze nog lang mag meespelen, tot het niet anders meer kan zelfs. Vermoord worden in de reeks?

Ik zou het niet fijn vinden. Ik zou daar absoluut niet gelukkig mee zijn.

De relatie met haar moeder

In 1980 studeert Marleen af aan Studio Herman Teirlinck. Ze werkte samen met Jan Fabre:

Dat was niet de leukste periode uit mijn carrière. Het is het soort theater dat ik niet zo aangenaam vind. Hij was een soort goeroe waar mijn toenmalige collega's naar opkeken.

Ook aan haar moeder houdt Marleen niet zo'n beste herinneringen over:

Ik ben thuis weggelopen omdat ik dacht: "het is hier niet fijn." Ik ben een jaar niet meer thuisgekomen. Kinderen in het algemeen hebben nood aan affectie. En als je dat als kind niet krijgt en dat beseft, dat is wel hard.

"Ik denk altijd: 'is het wel goed genoeg?"

Tijdens het middageten vertelt Marleen hoe veeleisend ze is voor zichzelf. Ze speelt enorm veel theater, maar haar man en dochter hebben haar nog nooit zien spelen. Ze nodigt zelfs nooit iemand uit voor de premières die ze speelt.

Mijn man heeft nog nooit een theatervoorstelling van mij gezien. Hij mag niet. Ik denk altijd: 'is het wel goed genoeg?'

"We botsten gewoon"

In de jeugdkamer wordt Marleen emotioneel. Toen ze vijf jaar oud was, stierf haar vader. Het maakte haar jeugd een heel pak moeilijker. Bovendien had ze geen goede band met haar moeder. Toen die borstkanker kreeg, bezocht Marleen haar elke week. Hebben ze het ooit uitgepraat?

Er was eigenlijk niets uit te praten. We hadden geen ruzie om iets specifieks. We botsen gewoon heel erg met elkaar, over veel dingen heel andere opvattingen. Ik wist dat ik van mijn moeder niet zou krijgen wat ik verlangde.

Ze praat ook over de kinderwens die ze lang niet had en over de dochter die ze nu zo koestert.

Ben Segers als verrassing

Ben Segers komt langs als verrassingsgast voor het avondmaal. Sinds hij en Marleen samen in Thuis speelden, zijn ze goede vrienden. Ze maken heel wat plezier tijdens het koken en zijn duidelijk grote fan van elkaars talent.

Een lied voor Marleen

Ben zingt na het eten, in de avondschemer, een prachtig lied voor Marleen.

"Die heeft een smoel om stront op te sorteren"

Marleen kijkt online nooit naar reacties van Thuis-kijkers:

Ik ben ooit eens gaan kijken op zo'n site waar mensen commentaar geven. Wat zijn die allemaal gefrustreerd! "Die heeft een smoel om stront op te sorteren," zo'n dingen verschijnen daarop. Ik wil wegblijven van die negatieve, platte toestanden.

En ongelooflijk maar waar, Marleen is nu 58 jaar. Maar dat belet haar niet om te genieten van het leven:

Ik zit heel vaak alleen in de auto, en ik zet ook vaak mijn radio uit zodat er stilte is. Dan denk ik: ik ben nu bijna 60. Hoe oud wil ik eigenlijk worden? Op deze manier: 90. Dus ik heb er al twee derde opzitten. Dat is niet fijn, want ik vind leven echt tof.

De biechtkamer

Op het einde in de biechtkamer blijkt dat de Eric haar vriendschap verdiend heeft en dat het verblijf in Het huis haar deugd heeft gedaan. Wil Marleen nog eens terugkomen in Het huis?

Ik ben uitverteld, hoor. Het werkt een beetje therapeutisch.

geschreven op 17 augustus 2017
VRTNU VRTNU VRTNU