Spring naar inhoud
Het huis

Het huis seizoen 1

De hoogtepunten

De eerste reeks van Het huis was ongezien. Je leerde er mensen kennen. BV's van wie je dacht dat je alles wist, maar eigenlijk bleek het tegendeel waar.

Eric Goens ging 24 uur met elk van hen naar Het huis, wat leuke maar vaak ook confronterende en emotionele gesprekken opleverde. Wij zetten de hoogte punten voor jou op een rij:

Luc Appermont

Ze hadden een duidelijke afspraak, Luc Appermont en Bart Kaëll, om nooit publiek in hun ziel te laten kijken, laat staan samen. Maar voor Het huis wordt er een uitzondering gemaakt. Luc en Bart, zielsverwanten sinds meer dan dertig jaar, praten honderduit over de grote en kleine besognes in hun leven: over hun geaardheid die jarenlang taboe was voor de buitenwereld, over hun eerste ontmoeting in een brasserie in de Haan, over 'de' coming-out van Bart.

Marieke Vervoort

Het is een hallucinante nacht: Marieke krijgt tientallen aanvallen, waarbij haar grotendeels verlamde lichaam telkens opnieuw helemaal verkrampt. De pijn is niet te harden, een paar keer verliest ze het bewustzijn. Enkele uren later zit Wielemie schijnbaar onbezorgd aan de ontbijttafel. "Dit is mijn échte leven. Dit is wat de mensen moeten zien, dit is waarom ik heb beslist om uit het leven te stappen."

Jeroen Meus

In het huis vervelt Jeroen Meus tot 'Jerre' en komt hij ontroerend mooi tot rust. Hij maakte intussen meer dan 1.000 afleveringen van Dagelijkse kost en verkocht meer boeken dan... Hugo Claus. Maar eigenlijk was hij voorbestemd om te mislukken, zijn schoolresultaten waren ronduit dramatisch. Zijn zoon blijkt een miniversie van de vader te zijn. In de jeugdkamer blijkt hoe Jeroen bijna idolaat naar zijn zoon opkijkt. De simpele confrontatie met een foto van Georges blijkt hem al tot tranen toe te bewegen.

Bart Peeters

Bart Peeters toont zicht van zijn meest kwetsbare kant in Het huis. Het wordt een bijzondere, muzikale aflevering. Bart brengt het liedje 'She goes nana' van The Radios nooit meer, maar nu komt het spontaan naar boven. Het wordt een bijzondere hommage aan Barts overleden boezemvriend Robert Mosuse. Een verlies dat enorm onverwacht was en nog steeds vers lijkt.

Maggie De Block

De populairste politicus van Vlaanderen én Wallonië is Maggie De Block. Ze stribbelde heel lang tegen, maar stemde uiteindelijk toch toe om een etmaal weggeplukt te worden uit haar biotoop in de Wetstraat. Het verhaal van Maggie is intussen genoegzaam bekend, maar toch toont ze zich ongekend open over haar afkomst, haar ambitie en haar eeuwige strijd tegen de kilo's.

Karen Damen

Voor het eerst sinds het afscheid van K3 praat Karen Damen open en bloot over de voorbije twee decennia als lid van de populaire meidengroep, maar ook en vooral over het leven na K3. Het wordt een erg breekbaar portret, niet in het minst als Karen bezoek krijgt van haar vaste partner in crime, Kristel Verbeke. Vooral de confrontatie met hun nakend afscheid levert beklijvende televisie op. "Ik heb er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan, maar ook wij zullen elkaar moeten loslaten," zegt Kristel in de boomhut. Karen, en ook een beetje Kristel, zoals je haar/hen nog nooit gezien hebt.

Karl Vannieuwkerke

Sportjournalist Karl Vannieuwkerke vocht tegen speekselklierkanker en praat openhartig over zijn leven voor en na de ziekte. Vooral de confrontatie met zichzelf in de sportkamer levert beklijvende televisie op. Tijdens zijn behandeling heeft Karl tot in de kleinste details een dagboek bijgehouden. De koude handen van de verpleegster, de verbrande oorlel, het patroon van de elektroden. Zelden was een ziekte tastbaarder dan in Karls relaas.

Kobe Ilsen

In de laatste aflevering komt Kobe Ilsen op bezoek. Het wordt meteen een van de meest beklijvende afleveringen van de hele reeks. Kobe doet het verhaal van zijn jeugd: hoe hij amper een uur na zijn geboorte voorgoed in de steek wordt gelaten door zijn biologische vader; hoe hij en zijn broer worden opgevoed door hun moeder en hun grootvader. Kobe zoals hij zich nooit eerder heeft laten zien, en zoals maar heel weinig mensen hem kennen.

geschreven op 27 november 2016
VRTNU VRTNU VRTNU