Spring naar inhoud

Het Hoge Noorden: Vlaamse gezinnen met een droom

Het Hoge Noorden

Een jaar lang trekt journaliste Annemie Struyf door Noorwegen, op bezoek bij landgenoten die in het Hoge Noorden een nieuw leven willen beginnen. “Waarom verhuizen jullie naar het noorden en de koude, terwijl jullie ook naar het zuiden en de zon kunnen trekken?” is de grote vraag die nieuwkomers in Noorwegen vaak krijgen. Toch kiezen vele Vlamingen voor een leven daar. Annemie volgt zeven Vlaamse gezinnen die naar het Hoge Noorden verhuizen - sommigen wonen er al een tijdje, anderen maken nu plannen om te vertrekken uit België en ginds een leven uit te bouwen. Vanaf 29 december op Eén.

Net als met haar succesvolle reportagereeksen in Frankrijk en Spanje geeft Annemie met Het Hoge Noorden een verrassende en hartverwarmende inkijk in de diepgewortelde cultuur en het adembenemende natuurschoon van de Noren. Ver voorbij de clichés van fjorden, sneeuw en Vikings is Het Hoge Noorden vooral een meeslepende reeks over dromen en verlangens, vallen en opstaan, en weer verder gaan.

Annemie volgt zeven gezinnen die voluit voor een nieuw leven kiezen: Adriaan en Silje, Veerle en Eddy, Marijke en Kris, Kim en Jochem, Karin en Benjamin, Soetkin, en Leen en Daniël.

Het is opvallend hoe het Hoge Noorden de laatste jaren piekt bij de meest populaire vakantie- en droombestemmingen. Vooral Noorwegen raakt een gevoelige snaar: met z’n bijzondere geografie, de lange kustlijn met de ontelbare fjorden, de veerboten, de betoverende eilanden, het extreme klimaat, het noorderlicht, de ruimte en de zuurstof, de schoonheid en de ruwe, ongerepte natuur. Maar langs de andere kant: waarom zouden mensen naar een land willen verhuizen, waar de winters lang en donker zijn, en de zomers ultrakort? Waar het koud is, en vaak regent? Waar de afstanden enorm zijn en het sociale leven vaak beperkt?

Annemie Struyf
Annemie Struyf
<

Het Hoge Noorden is hip

Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als nieuwe thuis spreekt Noorwegen heel wat jonge mensen en gezinnen aan. Een land als Noorwegen heeft namelijk veel troeven: zo behoren de Noren tot de gelukkigste mensen ter wereld. Dankzij zijn olie- en gasvoorraden is Noorwegen ook een bijzonder rijk land. Met dat geld bouwen de Noren wegen en organiseren ze een uitstekend openbaar vervoer, met veerboten die stipt op tijd zijn.

Scholen bestaan uit kleine klasjes met verschillende leerkrachten. De Noren hebben ook korte werkdagen - gezin en vrije tijd zijn van het grootste belang. Kinderen worden in de watten gelegd. Een vrouw die bevalt, krijgt bijna een jaar bevallingsverlof; kersverse vaders krijgen drie maanden verlof.

Daarnaast is Noorwegen een immens groot land voor het beperkte aantal inwoners, zodat iedereen veel ruimte heeft.

Een unieke samenwerking on the road

Na La vie en rose, Chez Annemie en Eviva España werkt Annemie opnieuw samen met haar vaste regisseur-cameravrouw Kristel Waterloos. Deze duowerking leidt al tien jaar lang tot spraakmakende reportagereeksen als Ladies first, In godsnaam, en De zussen van mijn dochter.

In Frankrijk werkten Annemie en Kristel de blauwdruk uit van hun unieke on the road-werkmethode: zo klein, wendbaar, organisch en low profile mogelijk. Een jaar lang volgen ze enkele gezinnen in hun wel en wee, vallen en opstaan, hun ups en downs in hun nieuwe thuisland.

Nieuw boek: Durf dromen - leven tussen droom en daad

In Durf dromen deelt Annemie haar ervaringen en ontmoetingen met mensen die effectief de stap hebben gezet om hun droom waar te maken. Ze reisde met die dromers mee, ver weg en dichtbij, doorheen Frankrijk en Spanje tot in het Hoge Noorden.

Zo vind je in Durf dromen het verhaal van twee jonge gezinnen terug, die we ook leren kennen in de tv-reeks Het Hoge Noorden. Maar ook de rampverhalen van enkele dromers die in Noorwegen het paradijs zochten, maar in een nachtmerrie terecht kwamen, komen aan bod in het boek.

Waarom heb ik dit boek geschreven? Om de lessen die ik de laatste jaren in mijn persoonlijk en professioneel leven geleerd heb, te kunnen doorgeven aan andere dromers. Want geloof me, dromen zijn géén bedrog. Ze moeten gewoon beter gekoesterd worden, ook in moeilijke tijden. Zolang mensen hun dromen blijven koesteren, is er hoop, is er een toekomst.

Annemie Struyf
Annemie Struyf
<

Het Hoge Noorden, vanaf 29 december elke dinsdag om 20.40 uur.

geschreven op 10 december 2020
VRTNU VRTNU VRTNU