Spring naar inhoud

Elise en Paul

Ingrediënten:

Eigen kweek:

  • Venkel
  • Lavas
  • Prei
  • Worteltjes
  • Selder
  • Look
  • Ui
  • Tomaat
  • Aardappeltjes
  • Peterselie
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Dragon
  • Bieslook
  • Citroentijm
  • Citroengras

Overige:

  • Room
  • Boerenboter
  • Verse vis
  • Viskoppen
  • Garnalenkoppen of liefst verse hele garnalen
  • Witte wijn
  • Kruidnagel
  • Jeneverbes
  • Zout
  • Suiker
  • Laurier
  • Peper
  • Zuurdesembrood
  • Ansjovis
  • Nootmuskaat

Bereidingswijze:

VISSOEP

  • Visfond bereiden uit viskoppen (geen makreel! kieuwen eruit en spoelen), lavas, ui, wortel, witte wijn, CITROENGRAS. Kruidnagel, jeneverbes en laurier.
  1. Eerst visafval, ui, look en lavas bakken in boter, blussen met wijn en water.
  2. Citroengras, kruidnagel, jeneverbes en laurier toevoegen.
  3. 20 min koken en peper en zout toevoegen.
  4. Visfond laten inkoken tot de helft!
  • Prei, venkel en worteltjes in heel fijne brunoise en bakken in boerenboter met citroentijm, peper, zout en nootmuskaat. Wegzetten tot gebruik.

  • Ui, look en aardappel stoven.

  • Visfond toevoegen en room koken gedurende 15 min. of tot de aardappelen gaar zijn. (start hier op 30 min. voor serveren mee)

BROOD

Kruidenboter maken voor op zuurdesembrood met: dragon, peterselie, citroentijm, bieslook, look en ansjovis. Zuurdesembrood grillen kort voor serveren.

VIS ROKEN

  1. Vis gedurende 3 uur pekelen in
  • water en zout (60g per l)
  • suiker (10 g per l)
  • laurier, jeneverbessen en peperbollen
  1. Laten drogen in koelkast gedurende zoveel mogelijk uren.
  2. Roken op ongeveer 70°-80° gedurende ong. 10-30 min. Afhankelijk van de vis!!

Vis op groentjes, vissoep, bestrooien met wat peterselie en bieslook.
Serveren met brood en boter.

NODIG VUUR:

  1. warme houtskool op de vuurschaal voor eigen rookoventje
  2. Vis roken in rookoven (afh van welke vis: 1u voor opwarmen, 30 min voor roken)
  3. Visbouillon maken met de visoverschotten (gasvuur)
  4. Groentjes kuisen, bakken op gasvuur (gasvuur)
  5. Kruidenboter maken
  6. Brood grillen op de bbq
  7. Alles samen stellen

BEREIDINGSTIJD:

  • Vis kuisen en pekelen: 3u
  • Tijdens die 3u: fond maken, groenten kuisen en snijden, soep maken
  • Na die 3 u: vis roken: ongeveer 40 min afhankelijk van de te halen temperatuur in rookoven.
geschreven op 04 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU