Spring naar inhoud

Tips voor een goede moestuin

Ben je nog niet aan je moestuin begonnen? Dan is dit het moment! Wij verzamelden alvast enkele nuttige tips om mee aan de slag te gaan.

Start deze maand nog met je moestuin. Zoek een plekje met veel zonlicht dat minstens 10 meter verwijderd is van grote bomen.

Klein begonnen is half gewonnen: begin met 10 vierkante meter, niet met een hectare. Je kan later nog steeds uitbreiden.

Het is belangrijk om te weten welke ondergrond jouw moestuin heeft. Is het zand, leem of klei? Elke soort heeft zijn voor- en nadelen en het onderhoud kan voor de drie soorten erg verschillen.

Maak voor je begint een moestuinplan. Alle groenten van één familie zet je samen in één bed (rij). Schuif ze elk jaar een bed op. De zes families zijn kolen, peulen, aardappelen, knollen, vruchtgroenten en bladgroenten. Daarnaast zijn er nog doorlevende groenten en kruiden.

Compost stimuleert het bovenleven van je moestuin en maakt je grond luchtig. Daarom is het slim om een composthoop aan te maken met je tuin- en keukenafval.

Een tip voor de onzekere beginner: koop het eerste jaar plantjes voor je gloednieuwe moestuin. Later kan je experimenteren met zaaien.

Veel moestuinplezier!

geschreven op 08 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU