Spring naar inhoud

Het goeie leven

Maandag-dinsdag-vrijdag 15.15 uur

Tips en weetjes over pompoenen

Pompoenen worden ook wel eens de dikbuiken van de moestuin genoemd! Je kan ze in allerlei verschillende vormen en maten vinden. Bovendien zijn ze erg gezond en caloriearm!

Weetjes

  • Er bestaan duizenden rassen pompoenen.
  • De zwaarste pompoen ter wereld staat op naam van Ron Wallace. De Amerikaan haalde het wereldrecord met een pompoen van maar liefst 911,27 kg.
  • Indianen van Midden-en Zuid-Amerika verbouwden 7000 jaar voor Christus al pompoenen , maar ze kwamen pas in 16de eeuw naar Europa.
  • Botanisch gezien is pompoen een vrucht, die vaak in zoete gerechten terugkomt.
  • Het is een ideale wintergroente, bevat weinig kcal en veel bètacaroteen en vitamine A.

Tips

  • Pompoenen zijn echte spurters: ze doen er maar 3 tot 4 weken over om van zaadje tot flinke plant uit te groeien.
  • Een pompoen neemt makkelijk 5 vierkante meter in beslag. Aan een of twee planten heb je dus meer dan genoeg.
  • Niet veel plaats? Minipompoenen zijn de oplossing. Sweet Dumpling, Baby Boo en Jack Be Little passen precies in één hand.
  • Een pompoen is rijp wanneer de steel er kurkachtig en gerimpeld uitziet en de vrucht keihard aanvoelt.
  • Is de pompoen nog niet rijp? Leg er dan een bedje stro onder tegen het rotten.
  • Een pompoen oogst je zo voorzichtig mogelijk, met de steel en een stuk van de stengel er nog aan. De minste beschadiging kan verrotting veroorzaken.
  • Bewaar pompoenen op een droge en donkere plek tussen 8 en 12 graden, zoals een kelder.
  • Je kan een exemplaar gemiddeld drie tot 4 maanden bewaren, maar sommige soorten blijven tot een jaar goed.
  • Wacht 1 tot 2 weken na de oogst om de pompoen klaar te maken, ondertussen rijpen ze nog na en worden ze zoeter met meer smaak.
geschreven op 13 mei 2017
VRTNU VRTNU VRTNU