Spring naar inhoud

Tips en weetjes over bonen

Wist jij dat bonen al zo lang bestaan dat ze al in de Bijbel staan? En dat ze van lucht zomaar mest kunnen maken? Lees snel verder voor interessante weetjes en tips!

Weetjes

 • De boon in driekoningentaart was zelfs al populair bij de Romeinen. Al was het toen geen wit boontje, maar een veel grotere en dikkere tuinboon.

 • Tuinbonen bestaan al zo lang, dat ze zelfs al in de Bijbel vermeld staan.

 • In Mexico en Guatemala groeien nog altijd volop klimbonen in het wild.

 • Fransen zijn de kampioenen van de prinsessenboontjes, daarom noemen de Engelsen het French beans.

 • Bonen zijn echte stikstofbommen in de moestuin: ze kunnen zomaar van lucht mest maken.

 • Tuinbonen bevatten grote hoeveelheden L-DOPA, een stof die in de geneeskunde gebruikt wordt bij de behandeling van de Ziekte van Parkinson

Tips

 • Tuinbonen dop je net zoals doperwtjes, van 1 kilo peulen houd je ongeveer 400 gram tuinbonen over.

 • Na het blancheren haal je er het dikke , bittere vel af: dubbel doppen. Zo hou je ongeveer de helft van het gewicht aan boontjes over.

 • Heb je veel tuinbonen gezaaid? Pluk dan een deel van de jonge topjes en de bloemen en stoof ze kort in wat boter. Heerlijk!

 • Bonen bewaren doe je koel en donker, bijvoorbeeld in een frisse kelder in een emmer. In de koelkast kun je ze een paar dagen houden.

 • Knip na de oogst de bonenstruiken af maar laat de wortels zitten, die geven nog wekenlang gratis stikstof af aan de grond.

 • Zet bonenkruid tussen je boontjes, dat heeft een gunstige invloed en het is makkelijk om ze daarna samen te plukken.

 • Zijn je vroege bonen vergeeld? Knip de planten dan af en laat ze drogen onder een afdak.

geschreven op 15 april 2017

De elfde -en laatste- aflevering

Pompoen & hutsepot
play
Het goeie leven

Moestuintips voor de beste pompoenen

Pompoenen zijn makkelijk te kweken, gezond én lekker! Vraag je je af hoe je eraan moet beginnen? Bekijk dan snel onze moestuintips!
play
Het goeie leven

Wim en Peter berekenen het gewicht van de varkens

Wanneer Wim en Peter het gewicht van de varkens proberen berekenen, lijkt dat toch niet zo vlot te gaan als gehoopt. Een hilarische situatie is het gevolg.
Het goeie leven

Tips en weetjes over pompoenen

Pompoenen zijn de dikbuiken van de moestuin én de ideale wintergroenten. Ze bevatten weinig kcal en veel bètacaroteen en vitamine A.
play
Het goeie leven

De pompoen, een conservenblik uit de natuur

De natuur gaat langzaam aan in rustmodus en Het goeie leven ook. Maar eerst moeten de pompoenen nog uit de moestuin gehaald worden.
play
Het goeie leven

Afscheid van Het goeie leven

Op de laatste dag nemen de duo's afscheid van elkaar en klinken ze op het goeie leven. Elise zorgt voor de verrassing van de avond en heeft heuglijk nieuws!
play
Het goeie leven

Een dekentje voor de winter

De herfst laat zich voelen op de weide. Vooraleer de tuin in een diepe winterslaap wegzakt, dekt Wim de moestuin met een dekentje van bladeren toe.
play
Het goeie leven

De grootste fans van kolen?

Spruitjes zijn heerlijke winterkost en in de zomer is er heerlijke broccoli en bloemkool. Maar ook het koolwitje is er verzot op. Wim vertelt je er alles over.
play
Het goeie leven

De riek voor strafste pompoenkwekers

Wie verdient de riek voor de beste pompoenkweker? Welk duo heeft de grootste, kleinste , langste, smakelijkste en mooiste pompoenen?
VRTNU VRTNU VRTNU