Bert en Dirk

Ingrediënten:
1. Thaise mosselpan
- 4 kg mosselen
- 3 el olie
- 2 uien, grof gesnipperd
- 2 el Thaise rode currypasta (zie verder)
- 1 rode peper gesneden
- Paksoi, bosui of stengelui, jong worteltje, mizuna, warmoes,zomerprei,boontje,...
- 1 pakje romige kokosmelk (200 ml)
- 1 bosje koriander, grof gesneden
- 1 limoen, in partjes
2. Thaise currypasta:
- 2 gedroogde chilipepers, of grofgemalen rode pepertjes uit oogst vorig jaar)
- ½ sjalot
- 1 stukje galangawortel (eventueel gember ter vervanging)
- Schil van 1 limoen
- 1 teentje look
- ½ stengel citroengras
- ¼ th lepel komijnzaad
- ¼ th lepel korianderzaad
- ½ th lepel zout
3. Oosterse aardappelkoekjes
- olie
- 4 eieren
- zout, peper
- 8 aardappels
- 1 el kerriepoeder
- 150 gram bloem, gezeefd
- 1 courgette, ongeschild
- geraspte wortel,erwtjes, fijngesneden boontje, fijngesneden spinazieblaadjes….
4. Slaschotel met zoetzure vinaigrette
- Mosterdsla, mizuna, ruccola, bloedzuring, groene/rode melde,spitskool….
- Vinaigrette: zacht zoet/zuur: honing, azijn, limoen+ zeste, olie, peper en zout, kruiden
Bereidingswijze:
1. Thaise mosselpan
- Controleer en spoel/reinig de mosselen.
- Verhit in een ruime hoge pan de olie. Fruit de ui. Schep er currypasta, rode peper , de paksoi en de andere groenten door. Schenk er de kokosmelk over.
- Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
- Serveer de mosselen, bestrooid met de koriander, in het kookvocht.
- Variatietip : voeg verse gember en citroengras toe voor nog meer Thaise smaak.
2. Thaise currypasta
- Rooster de koriander- en komijnzaadjes kort in een droge anti-kleefpan.
- Stamp de zaadjes fijn samen met het teentje look en het zout in de vijzel.
- Snij de chili's, sjalot, galanga, limoenschil en het citroengras in kleine stukjes en voeg toe in de vijzel.
- Stamp fijn tot je een stevige pasta hebt.
- Gebruik meteen of bewaar maximum 2 weken afgedekt in de koelkast.
3. Bonte Oosterse aardappelkoekjes
- Rasp de geschilde aardappelen.
- Rasp of snij de groenten heel erg fijn.
- Doe de eieren met de bloem en kerrie in een kom en meng door elkaar. Voeg zoveel water toe dat een dik beslag ontstaat.
- Giet het mengsel in een grote schaal en meng dan de aardappels en de fijngehakte/geraspte groenten erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet het beslag tot gebruik afgedekt op een frisse plaats.
- Doe een bodem olie in een pan of wok en bak hierin koekjes van ongeveer twee 2 volle el. van het mengsel. Druk het beslag wat plat en bak beide kanten lichtbruin in 2-3 min per kant (afhankelijk van de dikte van het koekje).
- Laat de olie wat uitlekken op keukenpapier.
Serveer het gerecht samen met een slaatje van 'pikantere sla' (mosterdslasoorten, rucola, bloedzuring...) en een zachte zoetzure vinaigrette
geschreven op 12 oktober 2016