Spring naar inhoud

Bert en Dirk

Ingrediënten:

1. Thaise mosselpan

  • 4 kg mosselen
  • 3 el olie
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 2 el Thaise rode currypasta (zie verder)
  • 1 rode peper gesneden
  • Paksoi, bosui of stengelui, jong worteltje, mizuna, warmoes,zomerprei,boontje,...
  • 1 pakje romige kokosmelk (200 ml)
  • 1 bosje koriander, grof gesneden
  • 1 limoen, in partjes

2. Thaise currypasta:

  • 2 gedroogde chilipepers, of grofgemalen rode pepertjes uit oogst vorig jaar)
  • ½ sjalot
  • 1 stukje galangawortel (eventueel gember ter vervanging)
  • Schil van 1 limoen
  • 1 teentje look
  • ½ stengel citroengras
  • ¼ th lepel komijnzaad
  • ¼ th lepel korianderzaad
  • ½ th lepel zout

3. Oosterse aardappelkoekjes

  • olie

  • 4 eieren
  • zout, peper
  • 8 aardappels
  • 1 el kerriepoeder

  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 1 courgette, ongeschild
  • geraspte wortel,erwtjes, fijngesneden boontje, fijngesneden spinazieblaadjes….

4. Slaschotel met zoetzure vinaigrette

  • Mosterdsla, mizuna, ruccola, bloedzuring, groene/rode melde,spitskool….
  • Vinaigrette: zacht zoet/zuur: honing, azijn, limoen+ zeste, olie, peper en zout, kruiden

Bereidingswijze:

1. Thaise mosselpan

  • Controleer en spoel/reinig de mosselen.
  • Verhit in een ruime hoge pan de olie. Fruit de ui. Schep er currypasta, rode peper , de paksoi en de andere groenten door. Schenk er de kokosmelk over.
  • Leg de mosselen op de groenten en maal er royaal peper over. Kook de mosselen 6-8 min. met deksel, of tot alle schelpen open staan.
  • Serveer de mosselen, bestrooid met de koriander, in het kookvocht.
  • Variatietip : voeg verse gember en citroengras toe voor nog meer Thaise smaak.

2. Thaise currypasta

  • Rooster de koriander- en komijnzaadjes kort in een droge anti-kleefpan.
  • Stamp de zaadjes fijn samen met het teentje look en het zout in de vijzel.
  • Snij de chili's, sjalot, galanga, limoenschil en het citroengras in kleine stukjes en voeg toe in de vijzel.
  • Stamp fijn tot je een stevige pasta hebt.
  • Gebruik meteen of bewaar maximum 2 weken afgedekt in de koelkast.

3. Bonte Oosterse aardappelkoekjes

  • Rasp de geschilde aardappelen.
  • Rasp of snij de groenten heel erg fijn.
  • Doe de eieren met de bloem en kerrie in een kom en meng door elkaar. Voeg zoveel water toe dat een dik beslag ontstaat. 

  • Giet het mengsel in een grote schaal en meng dan de aardappels en de fijngehakte/geraspte groenten erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet het beslag tot gebruik afgedekt op een frisse plaats.
  • Doe een bodem olie in een pan of wok en bak hierin koekjes van ongeveer twee 2 volle el. van het mengsel. Druk het beslag wat plat en bak beide kanten lichtbruin in 2-3 min per kant (afhankelijk van de dikte van het koekje).
  • Laat de olie wat uitlekken op keukenpapier.

Serveer het gerecht samen met een slaatje van 'pikantere sla' (mosterdslasoorten, rucola, bloedzuring...) en een zachte zoetzure vinaigrette

geschreven op 12 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU