Spring naar inhoud

Het goeie leven

Maandag-dinsdag-vrijdag 15.15 uur

Sla in je moestuin

Sla is een echte beginnersgroente! Meer dan zaaien, water geven en regelmatig wieden hoef je niet te doen.

Bovendien zijn er enorm veel soorten sla: kropsla, snijsla, pluksla, krulsla, rucola, batavia,... Als je elke 2 weken wat bijzaait heb je maar liefst 7 maanden lang verse sla op je bord!

Weetjes

  • In de jaren '30 werd ijsbergsla speciaal ontwikkeld om sla van LA naar New York te kunnen vervoeren. Dat gebeurde per trein onder een laagje, oh jawel, ijs.

  • Geef je sla matig tot veel water, zodat die absoluut niet droog komt te staan.

  • Slakken lusten graag groene blaadjes! Hiervoor strooi je best ecologische korrels.

  • Is je sla te hard opgeschoten? Dan kan je de stengels schillen en bereiden als asperges.

Tips

  • Sla eet je je best meteen na het oogsten op. Heb je nog restjes? Dan bewaar je die best in een vochtige handdoek in de koelkast. Dan blijven ze nog maximaal 3 dagen vers.

  • Heb je een klein gezin? Kies dan voor minikropjes zoals Little Gem.

  • Als je begint met kleinere slaplantjes heb je een grotere kans op succes.

  • Sla heeft minstens 8 tot 10 uur zonlicht per dag nodig. Maar pas op met plotse felle en hevige zon, want dan kan je sla doorschieten en dat is nefast voor de smaak. Je oogst dan best meteen of kan net zoals Tine een schaduwdoek gebruiken.

geschreven op 18 maart 2017
VRTNU VRTNU VRTNU