Spring naar inhoud

Bart en Bart

Ingrediënten voor 4 personen:

1. 3 pladijzen

Ik gebruikte deze vis omdat deze voorhanden was. Let wel op welke vis je gebruikt, want deze bepaalt de tijd dat hij in de grond moet.

2. Fumet (visbouillon)

  • 1 ui
  • 1 selder
  • 2 blaadjes laurier
  • Citroen
  • Peper en zout

3. Stoofpotje

Hier mag je je volledig in laten gaan. Let wel op groenten die kleur kunnen afgeven, want zij gaan naar alle waarschijnlijkheid je bouillon in de pot kleur geven.

  • Koolrabi
  • Enkele wortelen
  • Venkel
  • Ui
  • Courgette
  • ...

4. Aardappelen in geklaarde boter

  • Verscheidene soorten aardappel
  • Half uitgehaalde courgette (dit is om in te dresseren, kan perfect in een kommetje)
  • Peper en zout
  • Geklaarde boter
  • Look

Bereidingswijze:

Wij hebben deze schotel in een gegraven put met houtskool en voorverwarmde stenen in de grond gestoken. Ben je niet in de mogelijkheid dit te doen kan je dit gerust in de oven klaarmaken in een vuurvaste pot of schotel met een deksel erop. ( ca 25 min op 195°) Wil je wel eens experimenteren met vuur, stook je gewoon enkele grote houtblokken op samen met vuurvaste stenen in het vuur. Nadat je deze goed warm hebt gestookt kan je deze in de put plaatsen van zodra je gerecht klaar is om in de put te steken. Dan dek je alles toe met aarde en wacht je gewoon een halfuurtje tot 40 min.

  • Indien je de vis zelf kan fileren koop je de pladijs (of andere soort) op zijn geheel, anders laat je de visboer deze al voor je fileren en vraag je de graten mee naar huis.

  • Leg de filets even fris

  • Zet de graten samen met de ui, selder en kruiden op in een liter of twee water

  • Zet deze op een zacht vuur.

  • Reinig ondertussen de groenten die je gebruikt voor in de stoofpot. Snij ze op het formaat (liefst grove brunoise). Let wel op de gaartijd van elke groenten. (bv een wortel of koolrabi heeft langer nodig dan een courgette dus deze snij je dan kleiner zodat alle groenten samen gaar zijn.)

  • Stoom of kook de krieltjes
  • Klaar de boter (zacht vuur zodat je het heldere gedeelte kan afscheppen)
  • Zeef na een tijdje te pruttelen de fumet.
  • Schik de groeten in een vuurvaste pot (met deksel) en giet hierop de fumet.
  • Kruid de filets goed, leg ze op de groenten en sluit de pot af. Je mag altijd extra folie gebruiken zodat er zeker geen assen in het gerecht geraken.
  • Plaat de pot in put zoals hierboven besproken.
  • Terwijl de put in de grond zit warm je de krieltjes op en in de geklaarde boter en kruid goed af met peper , zout en look.
  • Haal na een halfuur (ongeveer) de pot voorzichtig uit de put zonder al te veel as of zand in de pot te morsen.
  • Doe de aardappelen in een kom of uitgeholde bolcourgette en serveer alles.
geschreven op 04 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU