Spring naar inhoud

Bart en Bart

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de saus:

  • 8 grote, vastkokende aardappelen
  • 1000 gram gezouten spek
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • Potje zure room
  • Bieslook
  • Sla
  • 800 gram buitenspel
  • Een zoete witte azijn (chardonnay, appel , enz.... )
  • Gewone azijn (blauwe hand)
  • Beetje bloem
  • 4 eitjes

Voor de lak:

  • 500 ml bruine fond (mag kant en klare zijn)
  • 2 el sojasaus
  • 1 stengel citroengras
  • 2 mespuntjes geraspte gember
  • 2 mespuntjes "five spice" kruiden
  • 2 el "poepgelei" => Luikse siroop
  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze:

  • Snij het buikspek in 4 mooie stukken.

  • Leg deze voor een goed uurtje of 2 in warm water (60 à 65 graden), zodat de vezels tijd krijgen om te ontspannen. (Zeker niet koken want dan krijgen we het omgekeerde effect!)

  • Kook de aardappelen met de schil.

  • Als deze gaar zijn snij je van 4 aardappelen een "kontje" af, zodat ze later stabieler op het bord staan.

  • Snij ook van de bovenkant een hoedje af zodat we hem makkelijker kunnen vullen.

  • Hol de vier bewerkte aardappelen uit (met een lepeltje) en doe dit in een kom. Van de overige aardappelen mag je eerst de schil verwijderen en ze dan ook in dezelfde kom doen.

  • Bak een goeie 300 gram van het spek mooi krokant.

  • Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

  • Doe de Parmezaanse kaas in de 'aardappelkom', samen met 2 el zure room en wat gesnipperde bieslook.

  • Kruid af met peper, zout en beetje nootmuskaat.

  • Vul de vier aardappelen terug op met dit mengsel en hou ze aan de kant.

  • Meng alle ingrediënten van de lak in een pot en laat inkoken tot een mooie, stroperige massa. Zet aan de kant.

  • Kook de eitjes , laat ze afkoelen en pel ze. (Je kan ook kiezen om het eitje te pocheren in licht gezouten water met een scheut azijn.)

  • Steek de 4 aardappelen in de oven.

  • Bak het buikspek aan (pan, Bbq, grill) en strijk iedere keer de bovenkant in met de lak.

  • Bak het overige spek aan. Strooi er een beetje bloem over en laat even uitzweten.

  • Blus met de 2 soorten azijn (naar smaak). Een extra scheut water zorgt voor meer saus.

Dresseren

  • Spoel de salade en schik in het midden van het bord.
  • Schik de aardappel in het midden op de salade.
  • Snij het buikspek in mooie stukjes en leg rond de aardappel.
  • Giet de saus over de salade zodat deze lauw kan worden.
  • Snij het eitje in vier en leg erbij.

Smakelijk

geschreven op 26 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU