Spring naar inhoud

Bart en Bart

Ingrediënten voor 4 personen (wokje en als extra een tartaar van mossel):

  • 1.6 kg Zeeuwse mosselen
  • 1 Koolrabi
  • 6 stengels selder (geen dunne)
  • 2 grote witte uien
  • 2 venkels
  • 4 grote aardappelen (Wij hebben de Sarpo Mira gebruikt) voor de wok
  • 2 apache aardappelen , voor de tartaar
  • Paar stengels bieslook
  • Enkele blaadjes van de "oka" (Zuid amerikaanse plant van wie het loof lijkt op klaver, smaakt zurig af)
  • 2 stengels citroengras
  • 2 grote wortelen
  • 1 granny smith
  • 500 ml kokosmelk
  • Enkele eetlepels oestersaus en vissaus (deze geven ook die typische Aziatische toets)
  • 4 limoenen

Bereidingswijze:

Bereiding tartaar mossel:

  • Stoof enkele mosselen gaar en haal het vlees uit de schelp.
  • Snij de apache aardappel in fijne brunoise en blancheer deze even in kokend water om nadien in ijskoud water te laten schrikken.
  • Snij de granny smith in fijne brunoise.
  • Hak het mosselvlees fijn.
  • Snij de bieslook fijn.
  • Meng alles samen en kruid af met peper, zout en olijfolie.
  • Hou dit alles mooi fris.

Bereiding wok:

  • Reinig de mosselen (ontbaarden, pokken verwijderen) en de groenten.
  • Snij de groenten (koolrabi, aardappel en wortel) in mooie brunoise (mag grove zijn)
  • Snij de venkel overlangs, haal het hart eruit en snij ze dwars in mooie reepjes.
  • Snij het citroengras zeer fijn.
  • Schil de selder met een dunschiller zodat de "vezel" weg in en aangenamer is in de mond.
  • Snij de ui in twee en dan in halve maantjes.
  • Enkele groenten hebben een iets langere garing nodig (wortel , koolrabi en aardappel) deze gaan we al eens even kort blancheren.
  • Verhit de wok met een bodem sesamolie. In tussentijd zet je ook een andere pot op het vuur met een bodempje water, peper, zout en goeie boter. Deze dient om onze mosselen kort in open te laten komen.
  • Voeg de ui in de wok toe samen met het citroengras en de voorgegaarde groenten.
  • Leg de overige mosselen in de pot en laat ze gewoon open komen, maar NIET volledig garen ( mogen nog goed glanzend en totaal niet gaar zijn).
  • Voeg naar smaak de oester en vissaus toe
  • Voeg de venkel toe en roer alles goed door.
  • Voeg de andere groenten toe die minder lang nodig hebben ( selder, ....).
  • Voeg de kokosmelk toe en laat goed inkoken.
  • Rasp de schil van de limoenen in de wok en pers er 1 of 2 in uit.
  • Schep de mosselen in de wok en warm nog eens goed door.
  • Schep uit in een diep bord en werk af met de klaverbladjes van de oka
  • Serveer samen met de tartaar van mossel die we apart in een kommetje doen.

Aardappelen zitten verwerkt in beide mosselbereidingen dus aardappel of rijst garnituur is niet nodig.

geschreven op 12 oktober 2016
VRTNU VRTNU VRTNU