Spring naar inhoud

Lut en Lieve

Ingrediënten:

Uit onzen hof

  • ui
  • Sjalot
  • Lavas
  • Selderij
  • Peterselie
  • Knoflook
  • Fijne bieslook
  • Frietaardappelen

Andere ingrediënten

  • Mosselen
  • Yughurt
  • Eieren
  • Olie
  • Mosterd
  • Peper
  • Zout
  • Soorten kruiden
  • Azijn
  • Ossevet

Bereidingswijze:

POMMES PONT NEUF

  • Schil en was 12 aardappelen
  • Snij ze in gelijke balkjes van 1cm
  • Dompel de balkjes 3 min. in kokend gezouten water
  • Onmiddellijk afgieten en afkoelen op ijs gedurende min.15 min
  • Ossewit opwarmen tot 150° en de frieten 8 min. Pocheren
  • Terug afkoelen voor min 15 min
  • Ossewit opwarmen naar 170° en de frieten bakken gedurende 5 min.

MAYONAISE

  • 1 eierdooier
  • 1 lepel mosterd
  • Arachideolie
  • Goed peper en zout
  • Citroen

TARTAARSAUS

  • Neem 1 deel yughurt op 2 delen mayonaise
  • Mengen met peper en zout
  • Pers een half teentje look en een klein stukje ui
  • Snij bieslook superfijn
  • Goed mengen en afkruiden

GROENTEN

  • Snij de ajuinen 6 in ringen
  • Snij de selder in stukjes
  • Hak de peterselie grof
  • Ajuin, selder en peterselie fijn snijden en apart houden

MOSSELEN

  • Mosselen controleren en spoelen
  • Wanner de eerste pommes pont neuf voor de 2° keer gebakken worden leg je eerst een laag uiringen in de slede met daarbovenop de mosselen, gemalen witte peper op de mosselen strooien en een weinig zout
  • Fijner gesneden groenten bovenop de mosselen leggen
  • Afdekken met aluminiumfolie
  • Wanneer de eerste pont pomme neufs uit het vet komen de slede met mosselen op het vuur zetten, zorg ervoor dat ze waterpas staan.
  • Na 5 min zijn de mosselen klaar

OPDIENEN

  • Mosselen uitscheppen in gamellen
  • Pont pomme neuf stapelen op een toren of bergje
  • Vlagje erop
  • Sausjes in kommetjes

Bereidingsduur: 1u30

geschreven op 12 oktober 2016

De elfde -en laatste- aflevering

Pompoen & hutsepot
play
Het goeie leven

Moestuintips voor de beste pompoenen

Pompoenen zijn makkelijk te kweken, gezond én lekker! Vraag je je af hoe je eraan moet beginnen? Bekijk dan snel onze moestuintips!
play
Het goeie leven

Wim en Peter berekenen het gewicht van de varkens

Wanneer Wim en Peter het gewicht van de varkens proberen berekenen, lijkt dat toch niet zo vlot te gaan als gehoopt. Een hilarische situatie is het gevolg.
Het goeie leven

Tips en weetjes over pompoenen

Pompoenen zijn de dikbuiken van de moestuin én de ideale wintergroenten. Ze bevatten weinig kcal en veel bètacaroteen en vitamine A.
play
Het goeie leven

De pompoen, een conservenblik uit de natuur

De natuur gaat langzaam aan in rustmodus en Het goeie leven ook. Maar eerst moeten de pompoenen nog uit de moestuin gehaald worden.
play
Het goeie leven

Afscheid van Het goeie leven

Op de laatste dag nemen de duo's afscheid van elkaar en klinken ze op het goeie leven. Elise zorgt voor de verrassing van de avond en heeft heuglijk nieuws!
play
Het goeie leven

Een dekentje voor de winter

De herfst laat zich voelen op de weide. Vooraleer de tuin in een diepe winterslaap wegzakt, dekt Wim de moestuin met een dekentje van bladeren toe.
play
Het goeie leven

De grootste fans van kolen?

Spruitjes zijn heerlijke winterkost en in de zomer is er heerlijke broccoli en bloemkool. Maar ook het koolwitje is er verzot op. Wim vertelt je er alles over.
play
Het goeie leven

De riek voor strafste pompoenkwekers

Wie verdient de riek voor de beste pompoenkweker? Welk duo heeft de grootste, kleinste , langste, smakelijkste en mooiste pompoenen?
VRTNU VRTNU VRTNU