Spring naar inhoud

Bert en Dirk

Het ultieme groentegerecht is de pièce de résistance van ons Kweek & Kook avontuur. De essentie van eten gaat verder gaat dan het kweken, koken en presenteren van een gerecht; het gaat om genieten, samenzijn, vreugde en delen. Daarom presenteren we, als ultieme groentefestijn, een tapas van moestuinschoteltjes.

1. Aangestoofde courgette in bouillon met romige kruidenkaas

  • In de keramische stoompot worden groenten en kruiden gestoomd tot een kruidige bouillon.
  • De courgette wordt overlangs gesneden en met de vlakke zijde op de hete plaat aangestoofd.
  • Wees royaal met peper en zout.
  • Eens de courgette mooi bruin is gebakken, wordt deze - in een soepkom - overgoten met bouillon.
  • Afwerking met kruidenkaas of zure room en verse kruiden.

2. Bruschetta van tomaat

  • Look, tomaat en een rode paprika worden fijn versneden en nadien vermengd met grof zout, peper, olijfolie, verse basilicum en een scheutje azijn.
  • Laat dit mengsel een uurtje 'trekken'.
  • Snij intussen zuurdesembrood in dikke plakken (1cm) en bak goudbruin in een pan met boter.
  • Wrijf nadien de broodjes in met een teentje look.
  • Serveer de bruschetta warm, rijkelijk bestrooid met de frisse tomatensalsa en wat verse basilicum.

3. Tempura van seizoensgroenten met dip

  • De groenten (zomerkolen, rode biet, zomerprei, wortel, zoete aardappel, knolselder, koolrabi,...) worden grof versneden in plakken of middelgrote roosjes.
  • Tempurabeslag wordt aangemaakt met bloem, maïzena, spuitwater, olie en zout.
  • Groenten worden kort (1-2min) gebakken in hete olie en warm geserveerd met kardemom-limoen dipsaus.

4. Kruidige gebakken aardappelpartjes met tartaar

  • De aardappelen (mix van verschillende rassen) worden in 4 partjes gesneden en halfgaar gekookt.
  • Nadien op de hete plaat aangebakken met veel grof zout, tijm en rozemarijn.
  • Bak de aardappelen totdat ze gaar zijn en alle zijden goudbruin verkleuren.
  • Serveer met zelfgemaakte tartaar (met veel verse groene kruiden).

5. Zoete maïs op de bbq met venkelboter

  • De maïskolf wordt op de (gesloten) bbq in de kolf gestoomd en gegrild.
  • Zuivere hoeveboter wordt vermengd met fijn gesnipperde venkel en opnieuw gekoeld.
  • Serveer de gare kolven samen met de boter; de maïs kan van de kolf geknabbeld worden.
geschreven op 02 november 2016
VRTNU VRTNU VRTNU