Spring naar inhoud

Bert en Dirk

Ingrediënten hutsepot:

  • herfstkruiden (tijm, rozemarijn, laurier, geroosterde komijn en korianderzaden)
  • wortelen
  • prei
  • selder
  • rode peper
  • ui
  • aardappelen (vastkokend)
  • knolselderblokjes
  • raap
  • koolrabi
  • soepselder
  • pompoen
  • prei
  • pastinaak
  • spruiten
  • savooi
  • witte kool
  • bosui
  • look
  • verse zilveruitjes
  • ...
  • peper
  • zout

Ingrediënten gevulde groentepakketjes:

  • enkele grote savooibladeren, geblancheerd in zout water
  • jonge spinazieblaadjes
  • rode warmoesbladeren
  • mandelschilfers
  • kruiden

Ingrediënten herfstslaatje van gegrilde spruitjes met pomelo en roze pompelmoes

  • 500g spruitjes
  • 250g sjalotjes, in vier verdeeld
  • 1 pomelo
  • 2 roze pompelmoezen
  • kaneelstokjes/ steranijs
  • Berts onvolprezen honing
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 1 citroen

Ingrediënten toetje van minicavaillon en zoete zelfgekweekte watermeloen

  • minicavaillon
  • zoete zelfgekweekte watermeloen

Bereidingswijze hutsepot:

  • Om de groenten voor de hutsepot te kunnen voorzien van een massa extra smaak, trekken we eerst een heldere bouillon van een pak herfstkruiden met wortelen, prei, selder en rode peper.
  1. Gebruik hiervoor de keramische stoompot.
  2. Voorzie op die manier minstens een extra liter bouillon.
  3. Giet de bouillon af door een fijne zeef en hou opzij.
  • Was en snij ondertussen de groenten voor de hutsepot en rangschik ze volgens de gaartijden.
  • Zet een grote ketel water op het vuur. Laat het water koken en plaats de keramische stoompot op de ketel.
  • Van zodra er stoom in de pot binnenkomt kan je beginnen met groeten aan te vullen. Probeer hierbij de gaartijden te respecteren, zodat alle groenten op het einde lekker beetgaar zijn!
  • Kruid af met wat peper en zout.
  • Warm in een pannetje de extra bouillon nog eens op tot net onder kookpunt en voeg toe aan de gegaarde groenten in de stoompot.

Bereidingswijze gevulde groentepakketjes

  • Rooster de amandelschilfers en zet ze opzij.
  • Blancheer de savooibladeren, snij de grote nerf er wat uit en leg opzij.
  • Gaar de spinazie en de rode warmoesbladeren, giet af, knijp nog wat extra water eruit, snij in stukken.
  • Stoof de spinazie/warmoes met boter, kruid af met peper en zout. Voeg de geroosterde amandel toe.
  • Spreid de savooibladeren open, leg er wat vulling op en plooi dicht tot mooie pakketjes. Plaats ze in een ovenschotel.
  • Plaats de pakketjes op de barbecue en grill ze tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje krijgen.
  • Serveer met de hutsepotgroenten.

Bereidingswijze herfstslaatje van gegrilde spruitjes met pomelo en roze pompelmoes

  • Reinig de spruitjes en sjalotten. Laat ze een drietal minuten blancheren in kokend zout water.
  • Giet af en laat ze snel afkoelen in ijswater, om de mooie groene kleur te behouden. Snij ze daarna in twee.
  • Maak ondertussen een marinade van 100 ml water, 2 eetlepels honing, sap van een citroen, de kaneelstokjes en een 5-tal anijssterren. Kook gedurende een tweetal minuutjes, laat afkoelen.
  • Snij de pomelo en de roze pompelmoezen in ontvliesde partjes. Voeg nog wat citroensap toe en vermeng met wat extra pompelmoessap.
  • Overgiet pomelo en pompelmoes met de marinade en laat minstens een uurtje trekken, schep af en toe eens om .
  • Bak de spruitjes en sjalotten beetgaar op de hete plaat met wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
  • Haal de kaneelstokjes en de steranijs uit de marinade, zeef ze en bewaar de siroop.
  • Meng de afgekoelde spruitjes met de pomelo/pompelmoes en voeg wat van de siroop toe.
  • Serveer de salade in mooie kommetjes.

Bereidingswijze toetje van minicavaillon en zoete zelfgekweekte watermeloen

  • Schil beide vruchten, ontpit ze en snij in blokjes.
  • Serveer in een mooi kommetje en kijk enigszins afgunstig toe hoe Wim en Kobe de ultieme lekkernij als afsluiter van het moestuinseizoen naar binnen spelen.
geschreven op 13 februari 2017
VRTNU VRTNU VRTNU