Spring naar inhoud

Bart en Bart

Ingrediënten:

  • verscheidene tomaten , kleintjes en grote (naar honger)
  • enkele bloemen "goud bloesem", "cosmos" "rucolabloemetjes"
  • maïsolie
  • 100 ml Ricard
  • 100 gr suiker
  • enkele blaadjes rucola
  • 1 limoen
  • peper en zout
  • 2 aubergines
  • miso (Aziatische pasta op basis van soja scheuten)
  • wortel of 10 (speciale soort voor de puree)
  • vers korianderzaad (niet gedroogd)
  • 1 stuk halloumi
  • 300 gr handgerolde couscous. (M'hamsa vind ik het lekkerst )
  • Ras-el-hanout (enkele eetlepels)
  • olijfolie
  • enkele wortelen (voor couscous)
  • 2 courgettes
  • koriander
  • goede boter
  • mix van bloemensalade
  • Chardonnay azijn

Bereidingswijze:

  • Snij enkele variëteiten van tomaten in carpaccio en leg op bord.
  • Pel enkele kleinere tomaten (cerise , yellow pear, … ).
  • Leg enkele kleinere tomaten op de carpaccio.
  • Maak van de suiker en Ricard een siroop en laat afkoelen.
  • Leg er enkele kleinere gepelde tomaten in.
  • Leg die na een tijdje ook op de carpaccio
  • Meng de olie met sap van halve limoen , peper , zout en fijngehakte goudbloesem.
  • Sprenkel over de carpaccio (zeker de goudbloesem mee sprenkelen).
  • Kruid af met peper en zout.
  • Werk af met enkele blaadjes rucola.
  • Maak satés van de halloumi (snij hem in mooie dikke brunoise).
  • Gaar de couscous (kan op snelle of traditionele manier ).

--

SNEL

  • Leg de couscous in een schaal en doorroer met olijfolie.
  • Warm een goede hoeveelheid water op met look, ras-el-hanout en wat kippenbouillon.
  • Als deze kookt giet je die in de schaal en dek af.
  • Deze gaat gaar worden in de schotel , nadien kan je de groenten er onder roeren.
  • Afwerken met fijngehakte koriander en er wat goede boter onder roeren.

TRADITIONEEL

  • Vul de couscouspan met water, met wat zout erin, en breng dit aan de kook.
  • Doe de couscous in een grote kom, doe daar een theeglas olie overheen en meng dit goed met je handen door elkaar.
  • Voeg dan een 1/2 liter water toe, meng dit ook goed door elkaar en laat dit even rusten tot de couscous het water heeft opgezogen. Maak het dan weer met je handen los zodat er geen klonters ontstaan.
  • Als het water eenmaal kookt doe je de couscous in de couscousstomer en laat het ongeveer 20 minuten stomen.
  • Dan doe je de couscous weer in de kom en maakt hem met een opscheplepel helemaal los van elkaar. - -- Doe er dan weer een 1/2 liter water bij en wat zout.
  • Dit meng je goed met je handen zodat elke korrel los van elkaar komt.
  • Als de korrel weer droog aanvoelt, dan doe je het weer in de couscous pan en laat je het weer 20 minuten stomen.

--

  • Snij van alle groenten mooie brunoise en stoof ze even aan.
  • Roer ze door de couscous.
  • De couscous moet niet warm geserveerd worden.
  • Doe deze in een ringetje en dresseer op een bord.
  • Maak van de wortelen een mooi pureetje meng er de verse korianderbolletjes eronder.
  • Maak enkele mooie quenelles ( eivormige bolletjes die je met 2 lepels kan maken) en leg ze willekeurig op het bord.
  • Snij de aubergines overlangs in 2, maak inkepingen in het vruchtvlees en smeer de miso er op.
  • Dit mag in de oven. (LET OP DIT SMAAKT ZOUT )
  • Bak de saté van haloumi , leg deze op het couscous torentje.
  • Haal de aubergines uit de oven en leg op bord.
  • Meng wat bloemen salade met olijfolie peper zout en Chardonnay azijn.

Smakelijk

geschreven op 02 november 2016
VRTNU VRTNU VRTNU