Spring naar inhoud

Het goeie leven

Maandag-dinsdag-vrijdag 15.15 uur

Tomaten, een echte smaakbom

Tomaten zitten bomvol smaak en er zijn meer dan 10.000 variëteiten van! Lees snel verder voor meer leuke weetjes en tips.

Weetjes

  • Geen enkele groente bestaat in zoveel kleuren, vormen en smaken als de tomaat. Er zijn wereldwijd meer dan 10 000 variëteiten!
  • Tomaten werden ontdekt door de Spaanse conquistadores in Zuid-Amerika. Daar groeiden ze in het wild, onder meer in het Andes gebergte.
  • Ook in Rusland en Siberië worden veel tomaten gekweekt, vooral de zwarte variëteiten.
  • Groene tomaten zijn giftig, maar als je ze verhit wordt de giftige stof tomatine geneutraliseerd.
  • Veel tomaten eten –bij voorkeur gekookt, uit blik of verwerkt in sauzen- verlaagt het risico op prostaatkanker.
  • Lycopeen, de stof die verantwoordelijk is voor de rode kleur van de tomaat, zou helpen om de huid te wapenen tegen schadelijke UV stralen en veroudering tegengaan.

Tips

  • Bewaar je tomaten niet in de koelkast, dan verliezen ze alle smaak! Bewaar rijpe tomaten daarom tot een week in een koele kelder. De onrijpe kan je laten narijpen op de vensterbank.
  • Plant aardappelen en tomaten niet bij elkaar , ze zijn vatbaar voor dezelfde soort ziekten.
  • Zaai altijd een paar tomatenzaadjes extra, niet alle zaden zullen kiemen.
  • Tomaten vormen worteltjes op hun stam: hoe dieper je ze plant, hoe meer wortels ze vormen en hoe meer water ze later kunnen opslorpen. Begiet ze daarom zelf niet te veel.
  • Vormen je tomaten veel blad of barsten de vruchten? Dan geef je teveel water.
  • Meng een eetlepel lava- of basaltmeel in het plantgat, dat geeft je tomaten extra mineralen en meer weerstand.
  • Soms ontwikkelen tomaten onderaan een harde, bruine vlek die langzaam uitdeint: neusrot. Het heeft niets met schimmels te maken, maar wijst op een bodemprobleem: te onregelmatige gietbeurten, te veel zouten of een te lage ph.
geschreven op 08 april 2017
VRTNU VRTNU VRTNU